Hoe kies je het juiste adaptogenen supplement?

Hoe kies je het juiste adaptogenen supplement?

Adaptogenen zijn een groep kruiden en paddenstoelen die het lichaam helpen om zich aan te passen aan stress en je algemene welzijn ondersteunen.
Voorbeelden van adaptogenen zijn Ashwagandha, Maca, Cordyceps, Ginseng en Rosea rhodiola.

Adaptogenen helpen o.a. de systemen die verantwoordelijk zijn voor de stressrespons van het lichaam zoals de HPA-as te reguleren, ze helpen om de productie van stresshormonen zoals cortisol te verminderen en stimuleren de aanpassingsrespons.

Elk adaptogeen kruid heeft daarnaast zijn specifieke eigenschappen.
Zo ondersteunt Lion’s Mane paddenstoel de cognitieve vaardigheden zoals de concentratie, draagt Ashwagandha bij aan een gezonde nachtrust, heeft Cordyceps paddenstoel een gunstige werking op de energielevels en het uithoudingsvermogen en wordt Chaga paddenstoel ingezet om het immuunsysteem te ondersteunen.

Je kunt adaptogenen innemen in poedervorm, als capsule of tinctuur, maar wat is nu belangrijk om rekening mee te houden en hoe kies je het beste supplement voor jou?


Hoe kies je het juiste adaptogenen supplement?

 

 

Hoe kies je het juiste adaptogenen supplement?


Wat wil je bereiken?

Identificeer je specifieke welzijnsdoel en bedenk wat momenteel om jouw aandacht vraagt. 

Wil je beter met stress omgaan, je energielevels optimaliseren, je immuunsysteem ondersteunen, je nachtrust bevorderen of bijvoorbeeld de manier waarop je informatie opneemt stimuleren?
Als je weet wat je behoeften zijn, dan kun je vervolgens gericht kijken naar welke adaptogenen hierbij passen.
Elk adaptogeen heeft unieke eigenschappen en voordelen, dus doe er onderzoek naar en kies wat het beste bij je past.

Kijk ook eerlijk naar je eigen leefstijl. Zorg je goed voor jezelf? Wat kan beter en hoe kun je de juiste stappen zetten om positieve veranderingen te maken voor op de lange termijn?
Adaptogenen kunnen een heel mooie ondersteuning bieden, maar ze zijn bedoeld als aanvulling op jouw self-care routine, het zijn geen wondermiddelen die alles voor je gaan oplossen.
Als je bijvoorbeeld keuzes maakt die je regelmatig stress geven in je leven, wees je daarvan bewust en creëer meer ruimte voor rust en plezier. 

Met deze test krijg je meer inzicht in welke adaptogenen momenteel het best bij jou passen.


Heb je een medische conditie?

Hou altijd je gezondheidstoestand en eventueel medicijngebruik in gedachten als je overweegt om een supplement te gaan gebruiken; dit geldt ook voor adaptogenen.
Sommige adaptogenen kunnen de werking van bepaalde medicijnen beïnvloeden of een reactie teweegbrengen bij een specifieke medische conditie.

Overleg daarom altijd met je huisarts of adaptogenen geschikt zijn in jouw situatie voordat je ze gaat gebruiken.


Ga voor kwaliteit

Kies voor hoogwaardige adaptogenen supplementen van een goed merk, met pure ingrediënten, zonder chemische toevoegingen, vulstoffen etc.

Vergelijk merken en doe je onderzoek. Als het bijvoorbeeld om medicinale paddenstoelen gaat, zijn de producten gemaakt van het vruchtlichaam, van het mycelium of is het een combinatie?
Het mycelium wordt meestal op graan gekweekt, waardoor er maar heel weinig actieve stoffen inzitten vergeleken met paddenstoelen uit wildpluk of producten die uit het vruchtlichaam bestaan.

Het verschil kan dusdanig groot zijn zoals paddenstoelen expert Jeff Chilton vertelt dat medicinale paddenstoelen en extracten gemaakt uit het vruchtlichaam zo’n 30-40% Bèta-glucanen bevatten, terwijl op graan gekweekt mycelium meestal uit maximaal 7% Bèta-glucanen bestaat.
Bèta-glucanen dragen o.a. bij aan een sterk immuunsysteem.
Niet alle producten gemaakt van mycelium zijn overigens van lage kwaliteit, maar het is dus wel lastiger te achterhalen.


Kijk bij het kiezen van het juiste adaptogenen supplement ook of je informatie kunt vinden over klantervaringen, zijn mensen tevreden, welke resultaten bereiken zij?


Kun je zelf doseren met het product?

Dit is zo belangrijk en wordt vaak onderschat omdat veel mensen denken dat natuurlijke producten per definitie een subtiele werking hebben, maar vergis je hier niet in; kruiden kunnen heel krachtig zijn.
Begin altijd met een lage dosering om te zien hoe je lichaam erop reageert.
Als het goed voelt kun je indien gewenst de dosering geleidelijk verhogen.

Het is daarom handig om een adaptogenen supplement te kiezen dat je zelf kunt doseren en volgens jouw persoonlijke behoeften kunt opbouwen.

 


Hoe kies je het juiste adaptogenen supplement?
Raadpleeg bij lichamelijke of psychische klachten altijd je arts.
De informatie die hier wordt gegeven is educatief van aard en is geen vervanging voor reguliere medische zorg in de vorm van advies, diagnose en behandeling. 

Als je medicijnen gebruikt, een medische conditie hebt, borstvoeding geeft etc. overleg met je arts of je hierbij adaptogenen kunt gebruiken.
Adaptogenen zijn niet geschikt voor gebruik tijdens de zwangerschap.