Lion's mane: medicinale paddenstoel en krachtig adaptogeen

Lion's mane: medicinale paddenstoel en krachtig adaptogeen

Lion's Mane (Hericium erinaceus) bekend als Pruikzwam in het Nederlands, is een medicinale en culinaire paddenstoel die voornamelijk wordt gebruikt ter bevordering van de gezondheid van de hersenen en zenuwen.  

Deze prachtige creme-kleurige paddenstoel bestaat uit een volle bos fijne sliertjes die doen denken aan de manen van de leeuw. 

Hij heeft de eigenschap om cognitieve functies zoals het geheugen en de concentratie te stimuleren en de groei van het NGF (Nerve Growth Factor) van zenuwcellen / neuronen te ondersteunen.


Lion's mane adaptogeen pruikenzwam paddenstoel

 

Lion's mane medicinale paddenstoel 

Lion's Mane paddenstoel is een zogenaamde Nootropic: een substantie die een positieve werking heeft op de hersenen, deze stimuleert, beschermt en de cognitieve functies verbetert.
De naam Nootropic komt uit het Grieks en betekent het ombuigen of omvormen van de geest. 
Nootropics zijn trouwens niet altijd natuurlijk. Enkele voorbeelden van natuurlijke Nootropics zijn o.a. Gingko Biloba, Brahmi, Rhodiola en Panax Ginseng, allemaal adaptogenen.
Ook cafeïne is een Nootropic.

Hij bevat een groot aantal bioactieve componenten variërend van antibiotische, ontstekingsremmende, anticarcinogene en neuroprotectieve eigenschappen.

Lion's Mane verse Pruikenzwam paddenstoel en krachtig adaptogeen


Stress

Als adaptogeen helpt Lion's Mane paddenstoel om je zenuw- en hormoonstelsel te reguleren. 
Hierdoor is hij in staat om de stressreacties van je lichaam te veranderen, waardoor je minder gevoelig wordt voor prikkels en meer weerbaarheid ontwikkelt tegen verschillende stressoren. 
Hij past zich hierbij aan jouw unieke situatie en behoeften aan en kan je zo heel gericht helpen daar te balanceren waar je het het meest nodig hebt. 

Lion's Mane paddenstoel werkt stimulerend, maar kan ook kalmerend zijn, afhankelijk van waar jouw lichaam en geest op dat moment om vragen.

Onderzoeken hebben aangetoond dat 
Lion's Mane paddenstoel kan bijdragen aan de verlichting van angstige gevoelens en depressies door het herstellen van de Hippocampus. Dit is een deel in je hersenen dat een belangrijke rol speelt in de opslag van informatie in het geheugen en ook op je gedrag.

De Hippocampus heeft ook een directe invloed op je perceptie. Hij bepaalt namelijk hoe jij je dingen herinnert en het leven ervaart.  
Als je bewust bezig bent met het transformeren van oude overtuigingen en aan je mindset werkt om nieuwe gezonde gewoontes te implementeren, dan speelt een goed werkende Hippocampus daar een belangrijke rol in.

Afname van het weefsel van de Hippocampus wordt in verband gebracht met o.a verhoogde kans op Alzheimer, depressie en schizofrenie.
Studies waarbij gekeken werd naar de connectie tussen Lion's Mane paddenstoel en Alzheimer toonden veelbelovende resultaten, al is meer onderzoek nodig.

Lees hier meer over de werking van Lion's Mane volgens de wetenschap.

Dr. Andrew Weil een bekende mycoloog, vertelt over een onderzoek waarbij de hersenen van muizen die aan stress werden blootgesteld, een afname van de neurotransmitters dopamine, serotonine en noradrenaline liet zien.
Bij mensen correleert dit met symptomen van depressie.
Muizen die aan dezelfde stress werden blootgesteld maar van tevoren Lion's Mane paddenstoel kregen toegediend, vertoonden dit niet. De onderzoekers concludeerden hieruit dat Lion's Mane paddenstoel potentieel zou kunnen hebben voor de behandeling van depressieve stoornissen bij mensen.


Pruikenzwam paddenstoel ook bekend als Lion's Mane is een adaptogeen


Lion's Mane adaptogeen voor de huid

Naast zijn krachtige werking op de gezondheid van je hersenen en je mentale en emotionele welzijn, heeft Lion's Mane ook een heel positief effect op je huid.

De antioxidanten en polysacchariden in Lion's Mane geven hem anti-aging eigenschappen
Hij helpt oxidatieve stress en ontstekingen te verminderen en stimuleert de collageen productie. 

De zenuwgroeifactor (NGF) helpt daarnaast om de genezing van wonden en andere weefsels te versnellen. 

 

Lion's mane paddenstoel adaptogeen zit in de High Vibeology I am focused
Hoe gebruik je Lion's Mane paddenstoel?

Je kunt Lion's Mane paddenstoel in poedervorm toevoegen aan verschillende soorten eten en drinken, zowel zoet als hartig. Bijvoorbeeld in een latte, roerbakgerecht, door de havermout, soep, yoghurt, in bakrecepten, smoothies etc.
Hij heeft een milde smaak die niet overheersend is en past hierdoor heel goed in allerlei gerechten.
Het combineren met gezonde vetten zoals kokosproducten, (plantaardige) zuivelproducten, olijfolie, noten of avocado helpt met de opname van de voedingsstoffen.

Net als bij andere paddenstoelen worden de gezonde bestanddelen in Lion's Mane beschermd door zogenaamde Chitine celwanden. Om deze werkzame stoffen optimaal vrij te kunnen geven en goed door je lichaam te kunnen laten absorberen is warmte nodig.

Je kunt Lion's Mane paddenstoel vers koken zoals je ook met champignons zou doen of hem in poedervorm aan je gerechten toevoegen.
Van het poeder kun je ook thee of een elixir maken, door deze in een pan met water te verwarmen.
De vloeistof kun je daarna een paar dagen in de koelkast bewaren en opgewarmd of koud door je eten of drinken doen.
Je kunt het poeder van de Lion's Mane paddenstoel ook direct aan een warm drankje toevoegen.


Let op kwaliteit

Medicinale paddenstoelen zijn enorm in opkomst, waardoor er steeds meer producten op de markt komen; een heel goede ontwikkeling, maar helaas verschilt de kwaliteit vaak. Dit heeft veelal te maken met of een product is gemaakt van het vruchtlichaam van de paddenstoel of het mycelium

Producten gemaakt van vruchtlichaam bevatten meestal zo’n 30-40% van de actieve stoffen bèta-glucanen. Producten van mycelium dat op graan wordt gecultiveerd daarentegen, bestaan meestal uit maximaal 7% bèta-glucanen. 
Alle paddenstoelen in de High Vibeology blends zijn gemaakt van 100% vruchtlichaam uit biologische teelt. 

Ben je benieuwd naar wat Lion's Mane voor jou kan doen?
Je vindt hem in de I am focused blend voor mentale helderheid en concentratie en in de I am glowing blend voor je huid en immuunsysteem.


I am focused adaptogene blend met de Lion's Mane paddenstoel ook bekend als Pruikenzwam

Lees meer over medicinale paddenstoelen en hun werking op lichaam en geest in dit artikel.


Raadpleeg bij lichamelijke of psychische klachten altijd je arts.
De informatie die hier wordt gegeven is educatief van aard en is geen vervanging voor reguliere medische zorg in de vorm van advies, diagnose en behandeling. 

Als je medicijnen gebruikt, een medische conditie hebt, borstvoeding geeft etc. overleg met je arts of je hierbij adaptogenen kunt gebruiken. Adaptogenen zijn niet geschikt voor gebruik tijdens de zwangerschap.