Paddenstoelen producten: vruchtlichaam en mycelium

Paddenstoelen producten: vruchtlichaam of mycelium?

De kracht van paddenstoelen voor lichaam en geest wordt door steeds meer mensen ontdekt.
Er is momenteel in het bijzonder veel aandacht voor de medicinale en adaptogene paddenstoelen zoals Reishi, Chaga, Lion’s Mane, Turkey Tail en Cordyceps.
Of je nu meer weerstand wilt ontwikkelen tegen stress, je immuunsysteem versterken, je nachtrust verbeteren, je energie verhogen, je mentale en emotionele welzijn balanceren of bijvoorbeeld je concentratie optimaliseren, medicinale paddenstoelen kunnen hier een krachtige bijdrage aan leveren.


Producten van medicinale paddenstoelen worden gemaakt van verschillende delen: het vruchtlichaam, het mycelium of een combinatie van beide.
Zowel de eigenschappen als de kwaliteit van deze producten kan hierdoor aanzienlijk verschillen.
In dit artikel leg ik je meer uit over wat de termen inhouden, wat de karakteristieken zijn en waarom ik gekozen heb voor mijn specifieke ingrediënten in de High Vibeology blends.

Paddenstoelen bestaan uit vruchtlichaam wat het deel boven de grond is en mycelium het netwerk van draadjes onder de grond




Paddenstoelen zijn geen planten, maar behoren tot hun eigen koninkrijk: de schimmels.
Het DNA van paddenstoelen lijkt niet alleen meer op dat van mensen dan dat van planten, mensen delen zelfs bijna 50% van hun DNA met paddenstoelen.

Het zichtbare gedeelte dat zich boven de grond bevindt, bestaande uit o.a. de hoed met plaatjes en de steel is de paddenstoel, het vruchtlichaam van de schimmels. Deze groeit uit de ondergrondse draden die samen een netwerk vormen van zwamvlokken ofwel het mycelium.
Je kunt het mycelium zien als een fruitboom en de paddenstoelen als de vruchten die eraan groeien.

Alle paddenstoelen zijn schimmels, maar niet alle schimmels zijn paddenstoelen. 


Welke paddenstoelen producten kies je - van vruchtlichaam of mycelium?

Als we kijken naar de voedingsstoffen, dan heeft elk deel specifieke karakteristieken. 

De dikke wanden van het vruchtlichaam bevatten vezels die o.a. goed zijn voor je darmen. Mycelium daarentegen is dunner en daardoor weer makkelijker te verteren.

Sommige soorten schimmels bevatten unieke bestanddelen in hun vruchtlichaam die niet in het mycelium voorkomen en dat geldt andersom ook.
Dit is bijvoorbeeld het geval met Lion's Mane paddenstoel, deze heeft waardevolle bestanddelen in zowel het vruchtlichaam als het mycelium.

De productiemethode van het product speelt ook een grote rol. Dit bepaalt de kwaliteit van een product en dus ook hoeveel baat jij erbij zult hebben.

Bij gecultiveerde of gekweekte paddenstoelen wordt het mycelium meestal vermengd met rijst, tarwe of haver als bouwmateriaal om de paddenstoel uit te laten groeien. 

Producten die alleen uit het vruchtlichaam bestaan, gebruiken geen mycelium, waardoor ze heel puur zijn.
Producten die de hele schimmel gebruiken, mengen het vruchtlichaam met het mycelium.

Sommige producten bestaan alleen uit het mycelium.
Dit betekent dat het mycelium met de rest van het graan wordt vermengd en vermalen tot het eindproduct. Het productieproces wordt hierdoor veel makkelijker en sneller, maar in de meeste gevallen wordt de kwaliteit ook lager.
Bij deze gekweekte schimmels is het mycelium vaak dusdanig verstrikt met het graan dat voor de groei gebruikt is, dat de concentratie van actieve bestanddelen veel lager is dan in het vruchtlichaam.

 

Paddenstoel met zichtbaar vruchtlichaam - het mycelium of ondergronds netwerk van draadjes zie je hier niet

 


Wat zeggen mycologen over mycelium en vruchtlichaam? 

Paddenstoelen expert mycoloog Jeff Chilton vertelt dat medicinale paddenstoelen en extracten gemaakt uit het vruchtlichaam zo’n 30-40% Bèta-glucanen bevatten.
Mycelium dat op graan wordt gecultiveerd bestaat volgens hem daarentegen meestal uit maximaal 7% Bèta-glucanen en vaak nog minder.

Bèta-glucanen zijn polysachariden die o.a. bijdragen aan een sterk immuunsysteem.
Haver bevat bijvoorbeeld ook Bèta-glucanen, maar die uit paddenstoelen zijn een zuiverdere vorm.

Dit betekent niet dat producten gemaakt van mycelium per definitie van minder goede kwaliteit zijn.
Paddenstoelen expert mycoloog Paul Stamets bijvoorbeeld is juist een groot voorstander van producten met mycelium erin. Zijn bedrijf produceert deze volgens een specifieke methode waarbij een deel van het graan wordt omgezet en het mycelium expandeert.


Het punt is dat niet elk bedrijf de kennis en de middelen heeft om op het niveau van bijvoorbeeld Paul Stamets te produceren.
Er zit vrijwel geen kwaliteitswaarborging op dit soort producten en de gemiddelde consument weet simpelweg niet wat hij of zij in handen heeft.

Kwaliteit en integriteit van een product is in mijn ogen absolute prioriteit, daarom is het belangrijk om zelf onderzoek te doen.


Zelf ben ik van mening dat een combinatie van vruchtlichaam met goede kwaliteit mycelium absoluut waardevol is.
Zo is uit onderzoek gebleken dat de twee bestanddelen van Lion’s Make (Hericium erinaceus) die het NGF (Nerve Growth Factor) stimuleren zich in verschillende delen van deze schimmel bevinden. Hericenones komt alleen in het vruchtlichaam voor en Erinacines alleen in het mycelium.

Ik heb ervoor gekozen om voor mijn producten met vruchtlichaam te werken, omdat ik dit als de meest pure en hoogste kwaliteit beschouw. Dit heeft er vooral mee te maken dat er weinig inzicht is in de puurheid van gecultiveerd Mycelium.
Mocht ik in de toekomst zelf mijn paddenstoelen gaan kweken of Mycelium uit hoogwaardige bron ontdekken, dan ben ik heel benieuwd naar de mogelijkheden.


Alle zeven soorten paddenstoelen uit de High Vibeology blends; Reishi, Chaga, Lion’s Mane, Cordyceps, Shiitake, Maitake en Tremella zijn afkomstig van 100% vruchtlichaam uit biologische teelt.

Hier vind je alle producten.

 

Raadpleeg bij lichamelijke of psychische klachten altijd je arts.
De informatie die hier wordt gegeven is educatief van aard en is geen vervanging voor reguliere medische zorg in de vorm van advies, diagnose en behandeling. 

Als je medicijnen gebruikt, een medische conditie hebt, borstvoeding geeft etc. overleg met je arts of je hierbij adaptogenen kunt gebruiken. Adaptogenen zijn niet geschikt voor gebruik tijdens de zwangerschap.