Adaptogenen dosering van kruiden blend

A little goes a long way: adaptogenen en dosering

Adaptogenen zijn kruiden en paddenstoelen die je lichaam en geest beter met stress laten omgaan door de manier waarop je lichaam op stress reageert te reguleren.
Ze kunnen je op een heel natuurlijke manier ondersteunen in je welzijn op het gebied van bijvoorbeeld innerlijke rust, slaap, concentratie, energie. 
Maar wat is nu een goede dosering voor het gebruik van adaptogenen?

Er wordt vaak gedacht dat natuurlijke ingrediënten heel subtiel en zacht werken, maar vergis je hier niet in!
Kruiden en paddenstoelen kunnen heel krachtig zijn. Ze hebben heel potente eigenschappen die voor een sterke reactie in je lichaam kunnen zorgen als je onbewust met ze omgaat.

Ik raad mensen altijd aan om eerst met een half theelepeltje van de kruiden 
per dag te beginnen. Dat lijkt misschien heel weinig, maar dat is het zeker niet. Het zou zelfs kunnen dat deze dosering ook op de lange termijn precies genoeg is voor wat jij nodig hebt.


Adaptogenen en de beste dosering voor je welzijn

Adaptogenen en dosering

Er zijn twee redenen om te beginnen met een lage dosering: allereerst om te kijken hoe je lichaam op de adaptogenen reageert. Het is nieuw voor je en als je met een beetje begint, kun je rustig observeren wat het met je doet.

Ten tweede werken adaptogenen het best als je ze in kleine doseringen gedurende een langere periode gebruikt. Langzaam beginnen en langzaam opbouwen zodra je voelt dat je daar baat bij hebt. Het duurt over het algemeen enkele weken tot je effect merkt en drie maanden tot de adaptogenen op hun volle potentieel zitten.

Ondanks dat een van de kenmerken van adaptogenen is dat ze geen of minimale bijwerkingen veroorzaken, is het belangrijk om mindful te zijn over de dosering.

Het gebeurt zelden, maar ik hoor wel eens van mensen die nieuw zijn met adaptogenen dat ze sinds het gebruik van een blend minder goed in slaap vallen. 
Dit heeft te maken met de manier waarop de kruiden gebruikt worden. 
Er wordt in zo'n geval bijvoorbeeld teveel ingenomen of een blend die bedoeld is voor overdag omdat hij energie geeft, wordt s'avonds gebruikt.
Zodra ze teruggaan naar de aanbevolen dosering, gaat het slapen weer goed
 en kunnen ze de voordelen van de adaptogenen gaan ervaren.


Soms willen we heel snel resultaat zien en al is dat begrijpelijk, adaptogenen zijn hier niet voor bedoeld. Het is geen quick fix, -al kunnen ze soms verrassend snel heel effectief werken- het is iets wat je voor langere tijd in je leefstijl integreert.

Het beste wat je kunt doen om het maximale voordeel uit de adaptogenen te halen, is om goed naar je lichaam te luisteren en de dosering rustig op te bouwen.

Als je meer wilt weten over het gebruik van adaptogenen, lees dan even dit artikel.
De juiste dosering is essentieel om de beste resultaten te bereiken met adaptogenen


Raadpleeg bij lichamelijke of psychische klachten altijd je arts.
De informatie die hier wordt gegeven is educatief van aard en is geen vervanging voor reguliere medische zorg in de vorm van advies, diagnose en behandeling. 

Als je medicijnen gebruikt, een medische conditie hebt, borstvoeding geeft etc. overleg met je arts of je hierbij adaptogenen kunt gebruiken. Adaptogenen zijn niet geschikt voor gebruik tijdens de zwangerschap.