Medicinale paddenstoelen: medicijn voor lichaam en geest

Medicinale paddenstoelen: medicijn voor lichaam en geest

Er zijn wereldwijd momenteel ongeveer 14.000 soorten paddenstoelen geïdentificeerd, dit is 10% van de geschatte 140.000 paddenstoelen die onze planeet zou huisvesten.
Kun je je voorstellen hoeveel er nog te ontdekken valt?
Mycologen, specialisten die onderzoek doen naar paddenstoelen, komen steeds meer te weten over de wonderbaarlijke relatie tussen mens en fungi.

Paul Stamets een van de bekendste mycologen, vertelt dat het DNA van paddenstoelen niet alleen meer verwant is aan mensen dan aan planten, we delen zelfs bijna 50% van ons DNA met paddenstoelen.
Hierdoor hebben wij heel veel baat bij hun helende eigenschappen: ons lichaam herkent ze en resoneert met hun frequentie.

Medicinale paddenstoelen: medicijn voor lichaam en geestEr is steeds meer aandacht voor medicinale en adaptogene paddenstoelen zoals Chaga, Reishi, Cordyceps en Lion’s Mane.
Mensen ontdekken hoe waardevol deze paddenstoelen zijn voor het welzijn van hun lichaam en geest. Van het versterken van je immuunsysteem, het verhogen van je weerbaarheid tegen stress, beter slapen, meer energie hebben, tot je concentratie optimaliseren en je huid mooi en gezond houden; medicinale paddenstoelen kunnen heel veel voor je doen.

Het gebruik van medicinale paddenstoelen gaat duizenden jaren terug. In de Traditionele Chinese Geneeskunde en verschillende stromingen van de Aziatische kruidengeneeskunde nemen ze bijvoorbeeld een heel belangrijke rol in.
Zo is Cordyceps sinds 1964 geregistreerd als officieel medicijn in China, wordt Turkey Tail in Japan gebruikt als erkend middel om kanker te behandelen en worden bestanddelen van Maitake gebruikt tijdens chemotherapie.

Medicinale paddenstoelen zijn rijk aan polysacchariden, met name de immuunversterkende bèta-glucanen en triterpenen. Ze bevatten meer dan 1.000 bioactieve stoffen.
Reishi, Maitake en Shiitake zijn bijvoorbeeld rijk aan Ergosterine: pro-vitamine D2.
Polysacchariden zijn daarnaast essentieel voor het vernieuwingsproces van de huid. Ze helpen de beschermlaag van de huid te versterken en houden deze gehydrateerd.

Tegenwoordig hebben we in het westen ook volop beschikking tot medicinale paddenstoelen. Van poeders tot tincturen, zowel van één paddenstoel als in blends van meerdere paddenstoelen.
De kwaliteit van producten gemaakt van medicinale paddenstoelen verschilt onderling nogal, dus doe vooraf goed onderzoek.
Zo kan het een groot verschil in kwaliteit maken of een product is gemaakt van het vruchtlichaam van de paddenstoel of het mycelium.
Producten gemaakt van vruchtlichaam bevatten meestal zo’n 30-40% bèta-glucanen, echter producten van mycelium dat op graan wordt gecultiveerd, bestaat meestal uit maximaal 7% bèta-glucanen. 


Medicinale paddenstoelen: medicijn voor lichaam en geest: High Vibeology adaptogene blendsKom een kijkje nemen in de bijzondere wereld van de meest bekende medicinale paddenstoelen en leer over hun krachtige eigenschappen:

Medicinale paddenstoelen voor lichaam en geest


Chaga 

(Inonotus obliquus)

 

Medicinale paddenstoelen: medicijn voor lichaam en geest: chagaDeze medicinale adaptogene paddenstoel die bij ons bekend staat als berkenweerschijnzwam heeft zijn oorsprong in o.a. Rusland, China en Japan.
Hij is tevens op sommige plekken in Nederland en België te vinden.

Hij wordt voornamelijk gebruikt voor het versterken van het immuunsysteem, als ondersteuning van de spijsvertering en voor het verlichten van stress.

Chaga is rijk aan antioxidanten die oxidatieve stress helpen elimineren.
De Oxygen Radical Absorbance Capacity (ORAC) is een test die de hoeveelheid antioxidanten in voedsel laat zien. Chaga heeft hier een van de hoogste scores van alle natuurlijke voedingsmiddelen: hij bevat 3x zoveel antioxidanten als Açaí bessen.

De hoge concentratie aan antioxidanten in combinatie met de melanine en zink die hij bevat, helpen te beschermen tegen UV-straling.

Daarnaast draagt Chaga bij aan de productie van collageen en helpt de elasticiteit van de huid in stand te houden.

Betulinezuur helpt bij celvernieuwing. 

Chaga bevat ook enkele van de hoogste hoeveelheden Superoxide Dismutase (SOD) die rimpelvorming helpt vertragen. 


Reishi

(Ganoderma lucidum)

Medicinale paddenstoelen: medicijn voor lichaam en geest: reishiReishi is een van de meest gewaardeerde kruiden binnen de Traditionele Chinese Geneeskunde. Hij wordt gezien als elixer van onsterfelijkheid en longevity kruid om zijn krachtige genezende en anti-aging eigenschappen.

Reishi draagt bij aan een sterk immuunsysteem en helpt om stress te reguleren door het balanceren van je zenuwstelsel en hormoonhuishouding. Hij heeft een ontspannende werking en helpt het lichaam in een staat van homeostase te houden.
Daarnaast bevordert hij een gezonde nachtrust en mentale helderheid.

Het is de enige bekende bron van een specifieke groep triterpenen die een soortgelijke moleculaire structuur hebben als steroïde hormonen.
Ze hebben o.a. ontstekingsremmende, anti-allergische, antivirale, antibacteriële en antitumorale eigenschappen.

De antioxidanten in Reishi stimuleren het vernieuwingsproces van de huid, helpen veroudering van de huid te vertragen en beschermen haar tegen UV-straling.

De bèta-glucanen helpen vochtverlies te herstellen en de huid gehydrateerd te houden.

De ceramiden helpen de vochtbarrière van de huid te herstellen en te versterken.

Reishi heeft een ontstekingsremmende werking en helpt de huid te kalmeren en roodheid te verminderen.Shiitake

(Lentinules edodes)

Medicinale paddenstoelen: medicijn voor lichaam en geest: shiitakeDeze medicinale en culinaire paddenstoel is na de champignon de meest gegeten paddenstoel ter wereld.

In de Traditionele Chinese Geneeskunde wordt Shiitake gebruikt om het immuunsysteem te versterken, de Qi of levenskracht te versterken, vroegtijdige veroudering te voorkomen en om de bloedcirculatie te stimuleren.
Shiitake ondersteunt de lever, ons voornaamste detox orgaan.

Shiitake bevat Lentinan, een polysaccharide die wordt gebruikt om de darmflora in balans te houden door o.a. de goede bacteriën te versterken.

Shiitake is rijk aan L-ergothioneine, die bekend staat als longevity vitamine.
Hij bevat hier maar liefst 40x meer van dan tarwekiemen.

L-ergothioneine helpt het DNA te beschermen, vermindert UV schade en stimuleert de aanmaak van antioxiderende enzymen.

De antioxidanten en anti-irriterende stoffen in Shiitake helpen het natuurlijke vernieuwingsproces van de huid versnellen en beschermen tegen vrije radicalen.

Het antibacteriele kojiczuur helpt om de huid te egaliseren en kan o.a. hyperpigmentatie, littekens en ouderdomsvlekken helpen verminderen. 

Daarnaast bevat Shiitake vitamine D2.Turkey Tail

(Trametes versicolor)

Medicinale paddenstoelen: medicijn voor lichaam en geest: turkey tailTurkey tail, bij ons bekend als kalkoenstaart en elfenbankje is een van de meest bekende en onderzochte medicinale paddenstoelen die gebruikt worden als medicijn voor lichaam en geest.

De combinatie van antioxidanten en bèta-glucanen heeft een krachtige werking op het immuunsysteem.
Het is met name zijn potente combinatie van polysaccharide krestin (PSK) en polysaccharide peptide (PSK) die een belangrijke rol spelen in onze immuniteit en de gezondheid van onze cellen.

De prebiotica in Turkey Tail zijn heel bevorderlijk voor de darmgezondheid en stimuleren de productie van goede bacteriën.

Turkey Tail heeft sterk ontstekingsremmende en anti-aging eigenschappen en wordt gebruikt voor de behandeling van griep, verkoudheid en infecties.

In Japan en China worden de polysaccharidepeptiden uit Turkey Tail ingezet als ondersteuning bij verschillende behandelingen tegen kanker en chemotherapie.

Fenolen en flavonoïden helpen beschermen tegen oxidatieve stress en het voorkomen van vroegtijdige veroudering van cellen waaronder die van de huid.Lion’s mane

(Hericium erinaceus)

Medicinale paddenstoelen: medicijn voor lichaam en geest: lion's maneLion's Mane paddenstoel ook wel bekend als pruikzwam, is een medicinale en culinaire paddenstoel en een Nootropic: een stof die de gezondheid van de hersenen en zenuwen ondersteunt.
Hij stimuleert cognitieve vaardigheden zoals het geheugen en de concentratie en bevordert de NGF groei: de zenuwgroeifactor.

Lion’s Mane heeft het vermogen om de Hippocampus te herstellen, het deel van je hersenen dat een belangrijke rol speelt in je geheugen en gedrag.
Afname van het weefsel van de Hippocampus kan zorgen voor angstige gevoelens, depressies en een verhoogde kans op Alzheimer en Parkinson.
Lion's Mane helpt de hersenen hiertegen te beschermen.

Daarnaast draagt hij bij aan een gezond immuunsysteem en helpt lichaam en geest weerbaarder te worden tegen stress.

De antioxidanten en polysacchariden versterken  de antioxiderende enzymenactiviteiten en hebben anti-aging eigenschappen.
Lion's Mane helpt oxidatieve stress en ontstekingen te verminderen en stimuleert de collageenproductie. 

NGF helpt de genezing van wonden en andere weefsels te versnellen.Cordyceps

(Cordyceps militaris)

Medicinale paddenstoelen: medicijn voor lichaam en geest: cordyceps

Cordyceps speelt zowel in de Traditionele Chinese geneeskunde als in de Tibetaanse een belangrijke rol waar hij gebruikt wordt ter bevordering van de immuniteit van de cellen, bij vermoeidheid, als ondersteuning van de luchtwegen, voor de lever en de nieren.

Cordyceps stimuleert de energielevels en het uithoudingsvermogen, helpt stress te verminderen, verbetert fysieke prestaties en versnelt het herstel na fysieke activiteit.

Hij bevordert de zuurstofopname door je cellen en optimaliseert de manier waarop je lichaam zuurstof gebruikt.
Toename van zuurstof draagt bij aan het verminderen van melkzuur in het bloed, bekend als lactaat. Teveel lactaat kan leiden tot extreme vermoeidheid, spierzwakte, moeite met ademhalen en buikpijn.

Er bestaan verschillende Cordyceps varianten: de twee meest bekende zijn Cordyceps Sinensis en Cordyceps Militaris.
Cordyceps Sinensis is een zeldzame en heel kostbare paddenstoel die voornamelijk groeit in delen van het Himalaya gebergte en in verschillende landen in Azië.
Met prijzen tot wel $20,000 per kilo is het de duurste paddenstoel ter wereld.
De Cordyceps in supplementen wordt speciaal geteeld. 

Cordyceps is rijk aan voedingsstoffen zoals aminozuren, antioxidanten en vitamines B1, B2, B12 en K.

Hij heeft anti-aging, antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen en stimuleert het herstelvermogen van huidcellen waaronder na schade van UV straling.

Mannitol een suikeralcohol die Cordyceps bevat, hydrateert en verzorgt de huid.

Peptiden, essentiële aminozuren en eiwitten helpen de huid om soepel en gehydrateerd te blijven.


Maitake

(Grifola frondrosa)

 

Medicinale paddenstoelen: medicijn voor lichaam en geest: maitake


Deze culinaire en medicinale paddenstoel is afkomstig uit Japan waar hij heel veel gegeten wordt. Maitake, wat dansende paddenstoel betekent, is rijk aan mineralen zoals magnesium, calcium en potassium, vitamines B2, B3 (Niacine),  D2, aminozuren en vezels.

Hij bevat de meest effectieve bron van bèta-glucanen van alle paddenstoelen.
Deze ondersteunen het immuunsysteem en activeren witte bloedlichaampjes.

In Japan en China wordt Maitake traditioneel gebruikt om het immuunsysteem te versterken, cellulair afval uit het lichaam helpen te verwijderen en voor het versnellen van het herstel van weefselschade.
Hij wordt daar ook gebruikt om zijn positieve invloed op de bloeddruk en cholesterol en als ondersteuning bij de behandeling van verschillende soorten kanker.

Maitake hydrateert de huid, beschermt haar tegen externe stress en helpt vochtverlies te herstellen.


Tremella

(Tremella fuciformis)

Medicinale paddenstoelen: medicijn voor lichaam en geest: tremella de beauty mushroom

Tremella wordt in de Traditionele Chinese Geneeskunde gebruikt als longevity tonic voor het versterken van de levenskracht, als ondersteuning van het immuunsysteem, de hersenen, het hart, longen, nieren en maag.

Haar neuroprotectieve eigenschappen ondersteunen het groei- en overlevingspotentieel van neuronen.

Tremella die bekend staat als de beauty paddenstoel, heeft een bijzondere werking op de huid. Ze werkt diep hydraterend door haar vochtbindende eigenschappen van 500 keer haar eigen gewicht.
Cosmetica waaraan 0,05% Tremella polysacchariden zijn toegevoegd heeft een beter vochtbindend vermogen dan die met toevoeging van 0,02% hyaluronzuur. 

Ze is rijk aan antioxidanten die helpen beschermen tegen vroegtijdige veroudering van de huid.

Daarnaast helpt Tremella om de elasticiteit van de huid te verbeteren, stimuleert de vorming van collageen en bevat de ontstekingsremmende glucuronoxylomannan die de genezing van wonden helpt versnellen.


Medicinale paddenstoelen: medicijn voor lichaam en geest: High Vibeology adaptogene blendsMedicinale en adaptogene paddenstoelen hebben ons enorm veel te bieden.
In verschillende Aziatische culturen worden velen al duizenden jaren succesvol gebruikt. De laatste jaren worden ze ook in het westen steeds meer ontdekt en leren we dankzij wetenschappelijk onderzoek ook steeds meer wat ze voor ons welzijn kunnen betekenen. 

Ben je nieuwsgierig naar wat medicinale paddenstoelen voor je kunnen doen?
Alle High Vibeology blends bevatten ze: I am calm - Reishi, I am energized -Cordyceps, I am focused - Lion’s Mane en I am glowing voor de huid en het immuunsysteem, bevat er maar liefst 7: Chaga, Tremella, Shiitake, Lion's Mane, Cordyceps, Reishi en Maitake.


Raadpleeg bij lichamelijke of psychische klachten altijd je arts.
De informatie die hier wordt gegeven is educatief van aard en is geen vervanging voor reguliere medische zorg in de vorm van advies, diagnose en behandeling. 

Als je medicijnen gebruikt, een medische conditie hebt, borstvoeding geeft etc. overleg met je arts of je hierbij adaptogenen kunt gebruiken. Adaptogenen zijn niet geschikt voor gebruik tijdens de zwangerschap.