Hoe gebruik je adaptogenen?

Hoe gebruik je adaptogenen?

Adaptogenen zijn voor veel mensen nog een nieuw begrip. Ondanks dat deze planten, kruiden en paddenstoelen al honderden en soms duizenden jaren gebruikt worden, zijn we ze in het westen pas sinds een paar jaar aan het (her)ontdekken.
En dat is heel fijn, want ze kunnen veel voor je doen.

Met een steeds drukker leven vol met allerlei prikkels, zoeken mensen vaker naar natuurlijke toepassingen voor de ondersteuning van hun fysieke, mentale en emotionele welzijn.
Adaptogenen zijn hier heel geschikt voor omdat ze op een gepersonaliseerde manier balans kunnen brengen daar waar jij het het meest nodig hebt.
Ze kunnen je o.a. helpen om met stress om te gaan, beter te slapen, je concentratie en geheugen verhogen, voor meer energie en uithoudingsvermogen zorgen, je hormoonsysteem stabiliseren en je gemoedstoestand verbeteren. 

Hieronder lees je alles over hoe je adaptogenen het best in je routine integreert, hun optimale gebruik en dosering.


Hoe gebruik je adaptogenen zoals de Reishi paddenstoel?

Hoe gebruik je adaptogenen?

Samenstelling

High Vibeology blends zijn gemaakt van fijngemalen planten, kruiden en paddenstoelen, afkomstig uit biologische teelt en wildpluk* (Astragalus*).
De ingrediënten zijn 100% natuurlijk en vrij van toevoegingen zoals conserveringsmiddelen, vullers, antiklontermiddel, aroma’s etc.

Dit maakt dat de producten van heel hoge kwaliteit zijn, hoogwaardige voedingsstoffen bevatten en je lichaam niet onnodig belasten met allerlei chemische bestanddelen zoals bij veel supplementen het geval is.
Deze samenstelling verhoogt de effectiviteit, bevordert de absorptie en helpt je het maximale uit de adaptogenen te halen.

De blends zijn vegan en vrij van suiker, gluten, lactose en soja. 


Hoe gebruik je adaptogenen voor je lichaam en geest?


Toepassing

Het mooie aan kruiden in poedervorm is dat je een heel puur en potent product hebt met veel variatiemogelijkheden.
Supplementen in capsule- of pilvorm kun je alleen doorslikken met wat water, maar herbal blends kun je aan allerlei soorten eten en drinken toevoegen.
Zo geniet je van elke keer dat je ze inneemt en het is ook veel natuurlijker voor je lichaam om iets op te nemen in de vorm van eten. 

Hoe gebruik je adaptogenen? Je kunt de blends in koude en warme gerechten verwerken, in zowel zoet als hartig.
Ze hebben van zichzelf een kruidige, aardse smaak. Als je ze mengt met eten of drinken met een dominante smaak, neemt deze de smaak over. 
Ook mensen die niet zo van de smaak van kruiden houden, kunnen ze zo toch gebruiken.


Hoe gebruik je adaptogenen zoals de Chaga paddenstoel?
 

Adaptogenen in je eten en drinken integreren


Hier zijn een aantal tips om adaptogenen in je eten en drinken te gebruiken:


Drinken: 

in je smoothie, latte, chocolademelk, koffie, vruchtensap, thee, moon milk etc.

In dranken lossen de poeders het best op als je ze mengt met warme / opgeschuimde (plantaardige) melk.Eten:

door de havermoutpap, yoghurt, pannenkoeken, chiapudding, in bakrecepten zoals muffins en cake, snacks zoals dadelballetjes, door de granola, saladedressing, fruitsalade, in toetjes zoals ijsjes, door je soep, roerbak gerecht, etc.Absorptie

Voor de optimale opname van voedingsstoffen en om het maximale uit hun eigenschappen te halen, neem je adaptogenen het best in met wat gezonde vetten zoals bijvoorbeeld kokosproducten, noten, avocado, cacao boter of (plantaardige) zuivel. 


Dosering

Vaak wordt gedacht dat natuurlijke ingrediënten een subtiele werking hebben, maar vergis je daar niet in! Kruiden en paddenstoelen kunnen heel krachtig zijn, dus begin met een kleine dosering en bouw het langzaam op.
Begin met een halve theelepel en kijk hoe je erop reageert. Mogelijk heb je hier genoeg aan of merk je na een tijdje dat je behoefte hebt aan een iets hogere dosis. Je kunt dan uitbreiden naar 1 theelepel.

We zijn allemaal unieke mensen en onze behoeften veranderen ook constant, vandaar dat we ook geen baat hebben bij een ‘’one size fits all’’ aanpak.
Luister altijd naar je lichaam, die weet wat het nodig heeft.


Frequentie en duur

Adaptogenen gebruik je voor het beste resultaat regelmatig, de eerste 2 maanden dagelijks in kleine hoeveelheden en gedurende een langere periode.

Voor het gebruik van adaptogenen wordt algemeen aangehouden dat ze minstens 3 maanden nodig hebben om naar hun volle effect toe te kunnen werken. De meeste mensen merken al veel eerder een verandering in hoe ze zich voelen, dit is echter heel persoonlijk en hangt van jouw individuele situatie en lifestyle af.

Het is aan te raden om na een tijdje even een pauze te nemen, zodat je de veranderingen goed kunt waarnemen en je lichaam weer even helemaal op eigen kracht kan functioneren. Het kan heel goed zijn dat je de adaptogenen daarna niet meer nodig hebt omdat je weer in balans bent. En daar gaat het uiteindelijk om: jou terug in je hoogste potentieel te brengen. De rest doe je zelf.


Hoe gebruik je adaptogenen zoals zoethout?


Tijdstip

Adaptogenen adapten zich aan jouw specifieke toestand en behoeften, hierdoor werken ze bij iedereen op een unieke manier.
De blends zijn zo geformuleerd dat ze de natuurlijke fysiologische processen van je lichaam en jouw bioritme optimaal ondersteunen. Daarom de volgende aanbeveling:


I am calm and I balance my emotions: deze blend kun je de gehele dag door gebruiken en hij is in het bijzonder fijn als je wilt ontspannen na een lange dag en voor het slapengaan.

I am energized and I sustain my power: deze blend is het meest geschikt om de dag mee te beginnen, voor gebruik gedurende de dag, voor het sporten of een andere veeleisende fysieke / mentale activiteit.
Gebruik in de avond wordt afgeraden, omdat het ervoor kan zorgen dat je minder goed in slaap valt.

I am focused and I expand my mind: deze blend is ook heel geschikt voor in de ochtend en voor gebruik gedurende de dag. In het bijzonder bij verhoogde mentale activiteit zoals tijdens presentaties, vergaderingen, examens, workshops en studie.
Ook hier geldt dat gebruik in de avond ervoor kan zorgen dat je minder goed in slaap valt.

I am glowing from the inside out: deze blend bevat 7 soorten adaptogene paddenstoelen en is speciaal geformuleerd voor je huid en immuunsysteem.
Hij is het meest geschikt om de dag mee te beginnen en voor gebruik gedurende de dag. 
Gebruik in de avond wordt afgeraden, omdat het ervoor kan zorgen dat je minder goed in slaap valt.


Combineren

Je kunt verschillende blends tegelijkertijd gebruiken, maar geef je lichaam ook de tijd om aan de adaptogenen te wennen en houd de dosering laag.
Met 1-2 blends beginnen is ideaal; gebruik in het begin dan een halve dosering, dus een 1/4 theelepel per blend in plaats van een 1/2 theelepel en bouw het daarna op.

Er zijn mensen die meteen alle blends bestellen en dat kan, maar ga daar wel bewust mee om. Over het algemeen versterken de verschillende adaptogenen elkaar onderling, maar begin rustig, vooral als je nieuw bent met het gebruik van kruiden. Start bijvoorbeeld met 1-2 blends als basis, dan kun je een andere blend daarnaast 
als tijdelijke ondersteuning gebruiken voor als je daar even extra behoefte aan hebt. 

Je kunt de blends combineren in een gerecht of ze verspreiden over verschillende gerechten gedurende de dag. Bijvoorbeeld een smoothie met I am energized en later een chia pudding met I am focused erin of een moon milk voor het slapengaan met I am calm.

Je kunt als je wilt 2 blends in 1 gerecht gebruiken zoals de I am calm en I am focused samen of de I am focused en I am energized samen. 
De I am calm en I am energized hebben een tegenovergestelde werking en kun je daarom het best niet samen op hetzelfde moment innemen, maar wel weer op verschillende momenten van de dag in aparte gerechten.Supplementen zijn bedoeld als aanvulling op een gezonde lifestyle. Ze zijn geen vervanging van een uitgebalanceerd dieet.

Raadpleeg bij lichamelijke of psychische klachten altijd je arts.
De informatie die hier wordt gegeven is educatief van aard en is geen vervanging voor reguliere medische zorg in de vorm van advies, diagnose en behandeling. 

Als je medicijnen gebruikt, een medische conditie hebt, borstvoeding geeft etc. overleg met je arts of je hierbij adaptogenen kunt gebruiken. Adaptogenen zijn niet geschikt voor gebruik tijdens de zwangerschap.

Bovenstaande gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op dit moment nog in behandeling bij de European Food Safety Administration (ESFA).Amla adaptogenen: zo gebruik je ze