Ashwagandha: wat kan dit adaptogeen voor je doen?

Ashwagandha: wat kan dit adaptogeen voor je doen?

Ashwagandha wortel (Withania somnifera) is een veelzijdig en potent kruid bekend uit de traditionele Indiase Ayurvedische geneeskunde.
Ashwagandha is tevens een van de meest bekende en meest uitgebreid bestudeerde adaptogenen; in dit artikel vertel ik je meer over wat ze voor je kan doen. 

Adaptogenen zijn een categorie medicinale kruiden en paddenstoelen die het lichaam helpen zich aan te passen aan stressoren door de stressreacties van het lichaam en de productie van stresshormonen te reguleren.
Ze helpen het evenwicht te herstellen in verschillende fysiologische processen, bevorderen homeostase en vergroten de weerbaarheid tegen stress van lichaam en geest.


Ashwagandha: wat kan dit adaptogeen voor je lichaam en geest doen?


Ashwagandha: wat kan dit adaptogeen voor je doen?


Bioactieve bestanddelen

Ashwagandha bevat verschillende bioactieve verbindingen, waaronder alkaloïden, steroïdale lactonen (withanolides) en saponinen.
Met name de withanolides in dit adaptogene kruid hebben ontstekingsremmende, antioxidante en anti-stress effecten die zorgen voor de kalmerende eigenschappen van Ashwagandha.


Stressvermindering 

Chronische stress kan leiden tot verhoogde niveaus van stresshormonen zoals cortisol, wat negatieve effecten heeft op de fysieke en mentale gezondheid.
Ashwagandha helpt bij het reguleren van de cortisolniveaus door modulatie van de hypothalamus-hypofyse-bijnier (HPA) as, het centrale stressreactiesysteem van het lichaam.

Studies hebben aangetoond dat gebruik van Ashwagandha kan leiden tot een aanzienlijke verlaging van de cortisolniveaus, waardoor een evenwichtiger stressreactie wordt bevorderd. 


Neuroprotectieve effecten 

De adaptogene eigenschappen van Ashwagandha gaan verder dan de regulatie van cortisol. Onderzoek toont aan dat ze tevens neuroprotectieve effecten heeft door de groei en functie van neuronen te ondersteunen en de productie van brain-derived neurotrophic factor (BDNF) te bevorderen.

Deze eigenschappen helpen om de stemming te verbeteren en om angstgevoelens en symptomen van depressie te verlichten.

Slaap optimalisatie 

Ashwagandha helpt het zenuw- en hormoonstelsel te balanceren en draagt met haar ontspannende werking bij aan een gezonde slaapcyclus. 
Uit onderzoek is gebleken dat haar effect op de slaapcyclus nog opvallender was bij mensen die last hebben van slapeloosheid

 

Immuunsysteem ondersteuning

Langdurige stress heeft een nadelige invloed op het immuunsysteem, waardoor je vatbaarder wordt voor infecties en ziekten.
De immuunmodulerende eigenschappen van Ashwagandha dragen bij aan een sterk immuunsysteem en helpen de activiteit van zogenaamde natural killer (NK) cellen te verhogen. NK-cellen zijn lymfocyten die verantwoordelijk zijn voor de bestrijding van pathogenen en kwaadaardige cellen. Zo hebben ze een natuurlijke afweereigenschap tegen o.a. kankercellen.

Door de immuunrespons te versterken, beschermt Ashwagandha het lichaam tegen de nadelige effecten van chronische stress. 


Antioxidante en ontstekingsremmende eigenschappen

Ashwagandha heeft ontstekingsremmende eigenschappen, wat kan helpen bij het verlichten van ontstekingsgerelateerde aandoeningen zoals artritis.
Daarnaast heeft ze antioxidante eigenschappen die vrije radicalen en oxidatieve stress helpen verminderen.


Seksuele gezondheid en vruchtbaarheid

Ashwagandha heeft een gunstige werking op het voortplantingsstelsel en de vruchtbaarheid van zowel vrouwen als mannen.
Deze studie liet zien dat de vruchtbaarheid van vrouwen die Ashwagandha gebruiken verbeterde en dat ze tevens hogere niveaus van antioxidanten en lagere niveaus van stresshormonen hadden in vergelijking met vrouwen die een placebo gebruikten.

Daarnaast bevordert ze de vrouwelijke hormonale balans en helpt ze bij het balanceren van menstruatieklachten, slaapproblemen en de menopauze.

Lees meer over adaptogenen voor de vrouw in dit artikel.


Beginnen met Ashwagandha 

Ashwagandha is verkrijgbaar in verschillende vormen, waaronder poeders, capsules en extracten.
Ze zit in de I am calm blend samen met andere adaptogene kruiden uit de Ayurveda: Brahmi en Tulsi en Reishi paddenstoel.

Ik raad aan om met een halve theelepel te beginnen om te kijken hoe je op de adaptogenen reageert en de dosering daarna desgewenst op te bouwen naar 1 theelepel.Raadpleeg voor het starten met supplementen je huisarts, met name bij gezondheidsklachten of bij medicijngebruik.

 

Ashwagandha: wat kan dit adaptogeen uit de Ayurveda voor je doen?