Adaptogenen voor vrouwen en hun hormoonhuishouding

Adaptogenen voor vrouwen en hun hormoonhuishouding

Adaptogenen zijn een categorie kruiden en paddenstoelen die lichaam en geest helpen omgaan met stress door o.a. het zenuw- en hormoonstelsel te reguleren.
Bepaalde adaptogenen zijn in het bijzonder gunstig voor de gezondheid van vrouwen doordat ze de vrouwelijke hormonale balans ondersteunen, stress helpen verminderen, ondersteuning geven in de verschillende levensfases en een belangrijke bijdrage leveren aan de gezondheid van het voortplantingsstelsel.

De volgende adaptogenen hebben een gunstige werking op de gezondheid en het welzijn van de vrouw: 


Adaptogenen voor vrouwen en hun hormoonhuishouding

Ashwagandha

Ashwagandha wordt als een van de belangrijkste medicinale kruiden beschouwd in de Ayurvedische geneeskunde.
Ze helpt met het in evenwicht houden van hormonen, het verminderen van stress, het optimaliseren van de slaapcyclus en het ondersteunen van het voortplantingsstelsel.

Ashwagandha heeft de eigenschap om de weerbaarheid tegen stress te verhogen en de productie van het stresshormoon cortisol te verlagen.
Langdurige stress kan de hormoonbalans verstoren, wat kan leiden tot klachten zoals angstige gevoelens, slaapproblemen, een onregelmatige menstruatiecyclus, PMS symptomen en verminderde vruchtbaarheid.  
Dit adaptogenen kruid heeft een gunstig effect op stemmingswisselingen en slaapstoornissen gerelateerd aan PMS.

Ze heeft tevens een positief effect op de schildklier. Deze speelt een cruciale rol bij het reguleren van hormonen en disbalans daarin kan leiden tot vermoeidheid, gewichtstoename en stemmingswisselingen. 


Ashwagandha draagt ook bij aan de verlichting van symptomen van de menopauze.
Een studie uit 2015 toonde aan dat vrouwen die Ashwagandha gebruikten, veel minder last hadden van opvliegers en minder menopauze-gerelateerde symptomen ondervonden in vergelijking met vrouwen die een placebo gebruikten. 

Ashwagandha ondersteunt het voortplantingsstelsel van zowel vrouwen als mannen en heeft een positief effect op de vruchtbaarheid.
Een studie uit 2018 toonde aan dat vrouwen die Ashwagandha gebruikten verbeteringen in vruchtbaarheid ondervonden, met hogere niveaus van antioxidanten en lagere niveaus van stresshormonen in vergelijking met vrouwen die een placebo gebruikten. 


Adaptogenen voor vrouwen en hun hormoonhuishouding

Maca

Maca geeft energie en verhoogt het uithoudingsvermogen.
Hij draagt bij aan een stabiele, positieve gemoedstoestand en helpt het lichaam om zich aan te passen aan verschillende stressfactoren, waaronder hormonale veranderingen.

Maca draagt bij aan een gezonde hormoonbalans en menstruatiecyclus.
Dit Peruaanse kruid helpt de symptomen van PMS en de menopauze te verlichten, zoals stemmingswisselingen, menstruatiepijn en opvliegers.

Maca ondersteunt de cognitieve functies zoals de concentratie, mentale helderheid, het geheugen en de verwerking van informatie.

Deze bijzondere wortel heeft een zeer hoge voedingswaarde. Het is een compleet eiwit dat 19 aminozuren bevat, hij is rijk aan calcium, bevat 20 verschillende vetzuren, ijzer, kalium, 4 soorten alkaloïden en vitamines zoals C, E, B1 en B2.

Maca draagt bij aan de seksuele gezondheid waaronder het libido en ondersteunt de vruchtbaarheid van zowel vrouwen als mannen.
 
In dit artikel kun je meer lezen over Maca en de verschillende varianten.
De meest bekende is gele Maca, daarnaast bestaat er de meer zeldzame rode Maca die in het bijzonder gunstig is voor vrouwen en de zwarte Maca die weer heel goed is voor mannen. 
High Vibeology gebruikt alledrie de Maca soorten in haar blends.


Adaptogenen voor vrouwen en hun hormoonhuishouding

Rhodiola rosea

Rhodiola rosea verhoogt de weerbaarheid tegen stress, werkt stemmingsverhogend en kan helpen bij het verminderen van gevoelens zoals angst en neerslachtigheid.

Langdurige stress verstoort de hormoonhuishouding, versnelt de veroudering en heeft een negatieve invloed op het mentale welzijn en de gezondheid in het algemeen.

Dit adaptogene kruid draagt bij aan het verhogen van de energieniveaus en het verminderen van vermoeidheid. Daarnaast heeft ze een positief effect op de cognitieve vaardigheden.

Uit onderzoek is gebleken dat Rhodiola rosea de symptomen van burn-out helpt verlichten

Ze draagt bij aan het reguleren van de menstruatiecyclus en ondersteunt de hormoonbalans en de vruchtbaarheid bij vrouwen.
Hormonaal disbalans kan leiden tot menstruatieklachten, verminderde vruchtbaarheid en andere gezondheidsproblemen.
Rhodiola rosea ondersteunt de hormoonhuishouding en de gezondheid van de vrouwelijke voortplantingsorganen.


Adaptogenen voor vrouwen en hun hormoonhuishouding

Tulsi (Holy Basil)

Tulsi is een adaptogeen kruid dat de weerbaarheid tegen stress helpt verhogen, de productie van het stresshormoon cortisol verlaagt en de stemming helpt te reguleren.

Het is een van de belangrijkste kruiden in de Ayurvedische geneeskunde en werkt ondersteunend bij de gezondheid van vrouwen vanwege zijn stressverlagende en hormoonbalancerende eigenschappen.

Tulsi bevat verbindingen zoals eugenol en rozemarijnzuur, die de oestrogeen in het lichaam reguleren. 
Hij wordt traditioneel gebruikt om het voortplantingsstelsel en de vruchtbaarheid van vrouwen te ondersteunen en een gezonde zwangerschap te bevorderen.
Tulsi draagt bij aan het reguleren van de menstruatiecyclus, het verminderen van symptomen van PMS en het verlichten van de menopauze.

Zijn ontstekingsremmende eigenschappen helpen menstruatiekrampen verlichten en de antioxidante eigenschappen helpen het lichaam beschermen tegen schade door vrije radicalen. 

Tulsi kan helpen bij het verlichten van symptomen van PCOS, een van de meest voorkomende hormonale condities waar veel vrouwen last van hebben.
PCOS wordt veroorzaakt door de afscheiding van overmatige mannelijke hormonen bij vrouwen, waardoor de voortplantings- en menstruatiecyclus wordt verstoord.


Adaptogenen voor vrouwen en hun hormoonhuishouding

Schisandra

Schisandra staat in de Traditionele Chinese Geneeskunde bekend als een effectief tonicum voor het voortplantingssysteem van zowel vrouwen als mannen.

Ze wordt traditioneel gebruikt om haar gunstige werking op de vrouwelijke voortplantingsorganen. Zo ondersteunt ze de vruchtbaarheid en helpt de menstruatiecyclus en de menopauze te reguleren. Daarnaast helpt Schisandra menstruatiekrampen en andere PMS-symptomen evenals PCOS te verlichten. 

Haar kalmerende en stressverlagende eigenschappen helpen gevoelens van angst en stress te verminderen en bevorderen de energiehuishouding.

Schisandra wordt ingezet om de leverfunctie te ondersteunen.
De lever is ons belangrijkste detox orgaan en is verantwoordelijk voor het afbreken van hormonen in het lichaam. Een gezonde lever is essentieel voor hormonaal balans.
Schisandra bevat antioxidanten die helpen om de lever te beschermen en de leverfunctie te bevorderen.

De ontstekingsremmende en antioxidante eigenschappen ondersteunen de huidgezondheid. Ze helpen ontstekingen en roodheid te verminderen, de elasticiteit van de huid te verbeteren en te beschermen tegen vrije radicalen.High Vibeology adaptogenen voor vrouwen en hormoonbalans

Shatavari

Shatavari wordt gebruikt om het voortplantingssysteem bij vrouwen te versterken, met name voorafgaand aan de zwangerschap en lactatie.
Het stimuleert de aanmaak van het hormoon prolactine dat zorgt voor de productie van moedermelk.

Shatavari is een van de bekendste adaptogenen voor vrouwen door zijn brede scala aan eigenschappen. Zo helpt hij de menstruatiecyclus te reguleren, menstruatiekrampen te verminderen en PCOS te balanceren.

In de Ayurveda wordt dit kruid al eeuwenlang gebruikt om de gezondheid van vrouwen te ondersteunen.
Het bevat fyto-oestrogenen, plantaardige verbindingen die de effecten van oestrogeen in het lichaam nabootsen. Deze kunnen helpen om de hormoonspiegels bij vrouwen in balans te brengen, vooral tijdens de menopauze wanneer de oestrogeenspiegels dalen.
Daarnaast bevat het calcium, zink en andere voedingsstoffen die belangrijk zijn voor de vruchtbaarheid.

Door de hormonale balans te ondersteunen, kan Shatavari helpen om symptomen van de menopauze zoals opvliegers, stemmingswisselingen en vaginale droogheid te verminderen. 
Shatavari wordt ook beschouwd als een afrodisiacum en kan een gezonde seksuele functie bij vrouwen ondersteunen. 

Het staat bekend als een verzachtend en verkoelend kruid dat de darmgezondheid bevordert. Hij kan helpen om ontstekingen in het spijsverteringskanaal te verminderen en kan bijdragen aan de behandeling van aandoeningen zoals zweren en prikkelbare darmsyndroom (PDS). 

Shatavari helpt het lichaam om zich aan te passen aan stress en kan de negatieve effecten van stress op het lichaam verminderen. Hij helpt gevoelens van angst te verminderen, de stemming te verbeteren en de ontspanning te bevorderen. 

Dr. Aviva Romm, bekend arts op het gebied van vrouwengezondheid en kruidengeneeskundige schrijft Shatavari vaak voor bij chronische vermoeidheid.
"In mijn praktijk adviseer ik Shatavari voor vrouwen die uitgeput of overweldigd zijn, weinig zin in seks hebben en hormonale onevenwichtigheden ervaren, vooral
gerelateerd aan vruchtbaarheid en bij symptomen van de menopauze".

 

 

Adaptogenen tijdens de zwangerschap en borstvoeding


Ik vroeg Aviva wat zij adviseert m.b.t. het gebruik van adaptogenen tijdens de zwangerschap en bij het geven van borstvoeding en zij antwoordde:

“Als je borstvoeding geeft mag je adaptogenen gewoon gebruiken, maar vermijd de stimulerende soorten zoals ginseng. Tijdens de zwangerschap zijn adaptogenen niet geschikt.”

Aviva vertelt dat veel kruiden veilig zijn tijdens de zwangerschap na het eerste trimester en adviseert om onder begeleiding van je arts te kijken naar welke kruiden je vanaf het tweede trimester veilig kunt gebruiken.
Na de bevalling kun je dan weer met rustgevende adaptogenen beginnen.

Je kunt hier meer over lezen in dit artikel over adaptogenen en zwangerschap.

 
Bespreek sowieso al je medische vragen met betrekking tot adaptogenen bij het geven van borstvoeding, in combinatie met medicijnen, bij medische condities etc. altijd met je huisarts en/of specialist. Ik raad je aan om dit te doen voordat je met adaptogenen of met elk ander nieuw supplement begint.Ik hoop dat dit artikel over hoe adaptogenen de vrouwelijke hormoonhuishouding kunnen ondersteunen je geïnspireerd heeft om te ervaren wat ze voor jouw gezondheid en welzijn kunnen doen!

Adaptogenen voor vrouwen en hun hormoonhuishouding