Adaptogenen en zwangerschap - High Vibeology

Adaptogenen en zwangerschap

Tijdens je zwangerschap vinden er allerlei grote veranderingen in je lichaam plaats om een goede groei en ontwikkeling van je baby mogelijk te maken.
Op hormonaal gebied gebeurt er veel, waarbij o.a. de hormonen oestrogeen, progesteron, het zwangerschapshormoon HCG en het stresshormoon cortisol dat zo’n 2-4 keer hoger ligt dan normaal, een grote rol spelen.

De meeste vrouwen merken de impact hiervan op zowel geestelijk als lichamelijk gebied aan stemmingswisselingen, misselijkheid, gebrek aan energie, verminderde concentratie en een ander slaap- of eetpatroon.

Als je al bekend bent met adaptogenen en hebt ervaren wat ze kunnen doen voor je emoties, energiehuishouding en focus, denk je er misschien aan om ze te blijven gebruiken. Maar kan dat ook adaptogenen tijdens je zwangerschap?


Adaptogenen en zwangerschap: zijn deze kruiden en paddenstoelen dan veilig?

Adaptogenen en zwangerschap: gaan ze samen?

Adaptogenen zijn een speciale categorie kruiden en medicinale paddenstoelen die een directe werking hebben op drie belangrijke systemen: het hormoonstelsel, het zenuwstelsel en het immuunsysteem. Door hun balancerende werking beïnvloeden ze de manier waarop we stress ervaren en zorgen ze ervoor dat er minder stresshormonen worden aangemaakt.
Ze kunnen er o.a. voor zorgen dat je je energieker voelt, beter kunt slapen, meer gefocust bent en een fijne stemming ervaart.

Kruiden worden al duizenden jaren ingezet voor verschillende doeleinden tijdens de zwangerschap. Het is wel belangrijk om te weten welke je dan wel en welke niet kunt gebruiken, niet alle kruiden zijn namelijk veilig.
Wat weten we over adaptogenen?

Adaptogenen spelen een belangrijke rol in de ondersteuning van vrouwen en hun hormoonhuishouding.
Ze worden traditioneel tijdens de zwangerschap in verschillende niet-westerse culturen gebruikt. Zo wordt Maca veel door zwangere vrouwen gebruikt in Peru om moeder en baby te ondersteunen.
Ook kent de Ayurveda in India haar eigen kruidengebruik voor tijdens de zwangerschap.

In het westen zijn de meningen verdeeld en dit heeft er vooral mee te maken dat er onvoldoende wetenschappelijk bewijs is voor de veiligheid van adaptogenen tijdens de zwangerschap.

Het Botanical Safety Handbook ziet voor verschillende adaptogenen waaronder Reishi en Maca “geen geïdentificeerde problemen voor gebruik tijdens zwangerschap of borstvoeding”

Anderen geloven dat geen bewijs voor risico niet perse bewijs voor veiligheid is.
Hierbij moet tevens vermeld worden dat hetzelfde ook geldt voor gebruik van veel reguliere medicijnen tijdens de zwangerschap.


Kun je adaptogenen ook gebruiken tijdens de zwangerschap?


Dr. Aviva Romm

Dr. Aviva Romm is een bekende arts gespecialiseerd in vrouwengezondheid en kruidengeneeskundige met veel kennis en ervaring. Zij vertelt dat veel kruiden veilig zijn tijdens de zwangerschap, behalve tijdens het eerste trimester.
Op haar website legt ze uit welke kruiden wel en niet te gebruiken.

Ik wilde graag haar kijk weten op de veiligheid van adaptogenen tijdens de zwangerschap en bij het geven van borstvoeding, dus ik vroeg haar hiernaar en dit was haar antwoord:

“Als je borstvoeding geeft mag je adaptogenen gewoon gebruiken, maar vermijd de stimulerende soorten zoals ginseng. Tijdens de zwangerschap zijn adaptogenen niet geschikt.”

Volgens Aviva zijn er genoeg andere kruiden die je onder begeleiding van je dokter vanaf het tweede trimester veilig kunt gebruiken en kun je na de bevalling weer met rustgevende adaptogenen beginnen.

 

Bespreek sowieso al je medische vragen met betrekking tot adaptogenen, of het nu gaat om gebruik tijdens de zwangerschap, bij het geven van borstvoeding, naast eventuele medicijnen etc. altijd met je huisarts en/of specialist. Ik raad je aan om dit te doen voordat je met adaptogenen of elk ander supplement begint.Mocht je in verwachting zijn, dan wens ik je een fijne, voorspoedige zwangerschap en een zachte bevalling straks!