Wat zegt de wetenschap over de werking van Lion's Mane paddenstoel?

De wetenschap over de werking van Lion's Mane paddenstoel

Lion's Mane paddenstoel (Hericium erinaceus) bekend als pruikenzwam in het Nederlands, is een medicinale en culinaire paddenstoel die een veelzijdige werking heeft op ons welzijn.
Hij staat vooral bekend om zijn positieve effect op de hersenen en zenuwen en wordt gebruikt ter ondersteuning van de cognitieve functies. 

Wat kan de wetenschap ons allemaal vertellen over de werking van de Lion's Mane paddenstoel?

Hier zijn enkele interessante bevindingen:Wat zegt de wetenschap over de werking van Lion's Mane paddenstoel en adaptogeen?


Wat zegt de wetenschap over de werking van Lion's Mane paddenstoel?

 

Cognitieve functies

Lion's Mane paddenstoel ondersteunt cognitieve functies zoals het geheugen en de concentratie.  
Deze Japanse studie uit 2011 toonde aan dat Lion's Mane helpt om stoornissen in het kortetermijngeheugen en visuele herkenning te voorkomen.

Een andere Japanse studie uit 2009, uitgevoerd bij mannen en vrouwen tussen de 50 en 80 jaar oud, ontdekte dat suppletie met Lion's Mane de cognitieve functie verbeterde bij volwassenen met milde cognitieve stoornissen. 


Zenuwregeneratie

Lion's Mane paddenstoel helpt bij het stimuleren van zenuwgroei en -herstel. Studies hebben aangetoond dat stoffen in Lion's Mane de productie van zenuwgroeifactoren in de hersenen en het zenuwstelsel kunnen bevorderen, wat mogelijk een gunstig effect heeft op o.a. Alzheimer, Parkinson en dementie.

Deze studie benoemt dat Lion's Mane helpt bij de regressie van de afname van het herkenningsgeheugen tijdens het ouder worden, mogelijk door een toename van neurogenese in de hippocampus en het cerebellum.

Meer studies zijn hier, hier en hier te vinden.

 

Immuunfunctie

Lion's Mane paddenstoel heeft een gunstige werking op het immuunsysteem.
Onderzoek laat zien dat de paddenstoel de productie van immuuncellen helpt stimuleren en bijdraagt aan een goed functionerend immuunsysteem. 

 

Darmgezondheid

Dit onderzoek liet zien dat HEP3, een eiwit dat geïsoleerd is uit Lion’s Mane paddenstoel en immunomodulerende activiteiten heeft, gebruikt kan worden als geneesmiddel of functioneel ingrediënt voor immunotherapie bij gastro-intestinale aandoeningen.
Daarnaast kan HEP3 het immuunsysteem helpen versterken door de samenstelling en metabolische activiteiten van de darmmicrobiota te reguleren en speelt zo een prebiotische rol.

 

Stress

Lion's Mane paddenstoel helpt bij het reguleren van het zenuw- en hormoonstelsel.

Hij helpt de stressreacties van het lichaam aanpassen, waardoor je minder gevoelig wordt voor prikkels en weerbaarder wordt tegen verschillende stressoren. 

Tijdens deze studie werd zijn positieve effect op het gebied van angstverlichting en slaapverbetering onderzocht.

 

Wat zegt de wetenschap over de werking van Lion's Mane paddenstoel?

 

Ontsteking

Deze wetenschappelijke studie heeft aangetoond dat Lion's Mane paddenstoel een ontstekingsremmende werking heeft op het lichaam, wat mogelijk gunstig zou kunnen zijn voor aandoeningen zoals artritis en inflammatoire darmziekten.
Meer onderzoek op dit gebied vind je hier.


Depressie

Een studie gepubliceerd in het tijdschrift Journal of Ethnopharmacology in 2010 ontdekte dat Lion's Mane paddenstoel antidepressieve effecten heeft. 

Wetenschappers kwamen erachter dat de paddenstoel de neurotransmitters serotonine en dopamine die invloed hebben op de gemoedstoestand, in de hersenen van de muizen uit het onderzoek verhoogde.

Een andere studie gepubliceerd in het tijdschrift Journal of Medicinal Food in 2018 onderzocht de effecten van Lion's Mane paddenstoel op depressieve symptomen bij vrouwen in de menopauze. Hieruit bleek dat supplementeren met Lion's Mane paddenstoel gedurende vier weken leidde tot een significante vermindering van depressieve symptomen in vergelijking met een placebogroep.

Lees er hier en hier meer over.

Anti-aging huid

Lion's Mane paddenstoel heeft een gunstig effect op de gezondheid van de huid, mede door zijn zenuwgroeifactor (NGF).
In deze studie wordt uitgelegd hoe Lion's Mane de niveaus van antioxidant enzymen en collageen in de huid helpt verhogen.

Een andere studie heeft aangetoond dat Lion's Mane wondgenezing aanzienlijk versnelt, wat tevens wordt besproken in deze studie.

 

Deze veelzijdige paddenstoel heeft veel te bieden als het gaat om ons welzijn.
Wat hem bijzonder maakt, is dat het in tegenstelling tot veel andere medicinale paddenstoelen ook een culinaire paddenstoel is. Hij heeft een aangename smaak en textuur en kan gebruikt worden om verschillende gerechten mee te bereiden.

Je kunt hem ook in poedervorm aan je eten en drinken toevoegen.
In dit artikel leg ik er meer over uit.

Lion's Mane paddenstoel zit in de I am focused blend voor mentale helderheid en concentratie en in de I am glowing blend voor de huid en het immuunsysteem.Raadpleeg bij lichamelijke of psychische klachten altijd je arts.
De informatie die hier wordt gegeven is educatief van aard en is geen vervanging voor reguliere medische zorg in de vorm van advies, diagnose en behandeling. 

Als je medicijnen gebruikt, een medische conditie hebt, borstvoeding geeft etc. overleg met je arts of je hierbij adaptogenen kunt gebruiken. Adaptogenen zijn niet geschikt voor gebruik tijdens de zwangerschap.