Wim Hof methode ademhaling en koude training

Wim Hof Methode: ademhaling, koude training en mindset

Afgelopen week heb ik een heel krachtige en leuke Wim Hof Fundamentals workshop gevolgd bij Laura Hof.
De twee focuspunten waren ademhaling en de blootstelling aan kou d.m.v een ijsbad om je lichaam en geest te versterken.

 

Onze ademhaling is het krachtigste hulpmiddel dat we hebben om onze innerlijke staat, stemming en gezondheid te optimaliseren.
Als baby's en jonge kinderen ademen we intuïtief enorm goed, vanuit onze buik.
Na een tijdje gaan we echter over op een veel oppervlakkigere manier van ademen en vergeten de meesten van ons onze natuurlijke manier van ademen, vooral als we onder stress staan.

Goed ademhalen is zo essentieel dat naar mijn mening hierin trainingen zouden horen te worden gegeven vanaf de basisschool en gedurende ons hele leven! Adem is de essentie van ons leven, niet alleen in letterlijke zin, maar het bepaalt daadwerkelijk de kwaliteit van ons leven. En iedereen kan het.


Wim Hof Methode: ademhaling, koude training en mindset


De Wim Hof ademhaling zorgt voor een optimaal gebruik van zuurstof, wat de hoeveelheid energie bepaalt die onze cellen bereikt en de chemische en fysiologische activiteiten in ons lichaam beïnvloedt.
Deze manier van ademen helpt bij het reguleren van je zenuwstelsel, versterkt je immuunsysteem, maakt je weerbaarder tegen stress en helpt je om in homeostase te blijven.
Daarnaast stimuleert het de aanmaak van neurotransmitters zoals de gelukshormonen serotonine en dopamine.


Ademhaling

Tijdens de workshop deden we een serie van snelle en diepe ademhalingen, waarbij we door de buik in ademden en de lucht via de longen lieten circuleren richting de uitademing. Vervolgens hielden we een tijdje onze adem in.
Ik ervaarde zo'n krachtige, gelukzalige staat van zijn. Op een gegeven moment WAS ik gewoon, geen gedachten, geen mind, gewoon pure bliss, diepe ontspanning en een natuurlijke high. Ik voelde sterke emoties van geluk en dankbaarheid.

Het is ongelofelijk hoe snel en simpel je je zoveel beter en rustiger kunt voelen door je ademhaling aan te passen.


Na deze bijzondere ervaring wist ik dat ik dit in mijn leven wil blijven integreren, het voelt gewoon zo goed! Ik doe de ademhalingsoefeningen nu dagelijks en ben van plan dit te blijven doen.


Ijsbad

Het ijsbad waar ik daarna inging was heel transformerend. Door me volledig over te geven aan de omstandigheden, mijn weerstand los te laten en aanwezig te zijn, voelde de kou al snel minder intens. Onze gedachten zijn zo sterk en het mooie is ze zijn volledig te programmeren. Door jezelf in je eigen weerstand te stretchen, groei je steeds verder.

Wim Hof Methode: workshop gericht op ademhaling, koude training en mindset met Laura Hof in Amsterdam


Ik beschouwde mezelf voorheen altijd als koukleum, woonde jarenlang op tropische plekken in Latijns-Amerika en in het Midden-Oosten en als ik wel in Nederland was, dan zorgde ik ervoor dat ik in elk geval een deel van de winter ergens op een warme plek verbleef. Het verhaal dat ik mezelf vertelde was dan ook “Kou is niet voor mij” waardoor deze overtuiging werd versterkt.
Ergens vorig jaar kwam ik steeds meer in aanraking met mensen die bewust 
met kou bezig waren: een vriend die dagelijks deze ademhalingsoefeningen doet en daarna de gracht ingaat, ook in de winter. Een vriendin die in De Nieuwe Meer bij het Amsterdamse Bos zwemt. Mensen die koud douchen.


Ik verbleef zelf op dat moment een tijdje op de Canarische eilanden en begon in de koude winterzee te zwemmen. De enorme weerstand die ik in eerste instantie voelde voordat ik in het water dook, veranderde binnen enkele seconden in een sensatie van levendigheid, geluk, focus en energie. Het was zo lekker!
Daarna ben ik het langzaam gaan integreren en douche ik nu bijna dagelijks koud af.

De gezondheidsvoordelen zijn immens: van een sterker immuunsysteem, meer energie, een sterkere, heldere geest, ondersteuning van je hart, hormonen, zenuwen, spieren, je slaap cyclus etc.


Laura Hof

Ik ben heel dankbaar dat ik deel heb mogen uitmaken van deze transformerende ervaring en heb zoveel geleerd.
Laura is een geweldige vrouw met een prachtig hart en heerlijke energie, vol wijsheid en een passie om mensen te ondersteunen om hun beste leven te leiden.
Als dochter van Wim Hof is ze vanaf jonge leeftijd door deze krachtige manier van leven gevormd en organiseert ze als WHM instructeur allerlei workshops en evenementen in binnen- en buitenland. Ze is Holistisch coach, voedingsdeskundige, gepassioneerd Biohacker en co-founder van de Ice Women Community.

Mocht je je geroepen voelen om zelf te ervaren wat deze ademhaling voor je kan doen en een ijsbad ervaren, dan raad ik je echt aan om dit bij Laura te doen.
Meer informatie vind je op haar website.

Voor de dagelijkse ademhalingsoefeningen
vind ik het fijn om deze begeleid te doen, omdat het me helpt om dieper te gaan dus ik luister hierbij naar Wim Hof. Je vindt de audio begeleiding hier en daarnaast kun je ook de gratis app downloaden.