Stoppen met suiker: een holistische aanpak die echt werkt

Stoppen met suiker: een holistische aanpak die echt werkt

Stoppen met suiker kan een van de meest diepgaande veranderingen in leefstijl zijn, omdat het ons welzijn op zoveel niveaus beïnvloedt.
Minder geraffineerde suikers eten of beter nog helemaal met suiker stoppen zal je gezondheid en welzijn aanzienlijk optimaliseren.


Het kan je helpen om:

* je energieker te voelen
* je gemoedstoestand te optimaliseren
* het verouderingsproces te vertragen
* het risico op medische aandoeningen te verlagen
* een mooiere huid te krijgen 
* af te vallen
* beter te slapen
* je trainingsresultaten te verbeteren
* je wilskracht en zelfvertrouwen te versterken
* bewuster te worden van het belang van een gezonde leefstijl  
* geld te besparen


Als je hebt besloten om te stoppen met suiker of je suikerinname wilt verminderen, betekent dit dat je voelt dat je op de een of andere manier je huidige relatie met voeding bent ontgroeid. Wat de redenen ook zijn, je gunt jezelf (en misschien je partner of gezin) een hogere kwaliteit van leven.
Dat is een heel krachtig besluit, dus wees trots op jezelf dat je deze stap hebt gezet! 

Om onze patronen te veranderen, is het belangrijk te begrijpen waar onze uitdagingen liggen zodat we ze kunnen transformeren om naar het volgende niveau te komen.

De focus in dit artikel ligt op praktische tips om je te helpen met suiker te stoppen op een manier die je leven voor op de lange termijn positief verandert.
Ik deel mijn persoonlijke bevindingen van de afgelopen 10 jaar met je zoals wat wel en niet werkte voor mij zodat dit jouw proces hopelijk makkelijker en effectiever maakt. 

De beginperiode van het stoppen met suiker is voor de meeste mensen de meest uitdagende fase. Suiker is zo'n prominent onderdeel van onze moderne cultuur.
Voor velen is suiker erg verslavend en de meeste mensen krijgen dan ook dagelijks aardig wat suiker binnen. Hoe afhankelijk we er eigenlijk van zijn, ontdekken we vaak pas als we proberen te stoppen en dat valt vaak niet mee.

Gaandeweg zal het gelukkig veel makkelijker worden. Zowel je lichaam als je geest passen zich relatief snel aan veranderingen aan en je zult meestal binnen een paar weken, soms zelfs eerder, een duidelijk verschil voelen.
Jezelf goed voorbereiden zodat je weet wat je kunt verwachten en hoe je met verleidingen om kunt gaan, vergroot je kansen om suikervrij te blijven leven.

Dit zijn mijn persoonlijke tips die me hebben geholpen om blijvende transformaties te maken en vast te houden:


Met suiker stoppen op een holistische manier


1. Zorg ervoor dat je het echt wilt

Wat stoppen met suiker zo uitdagend maakt, is dat het overal is en verslavend werkt, daarom vraagt het om discipline. 

Je zult waarschijnlijk regelmatig nee zeggen in verschillende situaties en soms ook uitleg geven over je keuze. En dat is prima, want het is het echt waard.
Wees gewoon duidelijk tegen jezelf en anderen, zodat je minder verleidingen hebt. Onthoud dat je dit voor jezelf (en misschien wel je partner of gezin) doet en dat je er zoveel baat bij hebt. Het is een van de beste investeringen die je kunt doen om de kwaliteit van je leven te verbeteren.


2. Begrijp welke strategie het best voor jou werkt

De eerste periode van het stoppen met suiker is de meest uitdagende.
Het kan zijn dat je in eerste instantie ontwenningsverschijnselen krijgt, je lichaam is immers aan het ontgiften.
Gelukkig heb je na deze periode veel minder of zelfs geen trek in suiker meer.
Het belangrijkste is dus om die eerste periode goed door te komen.

Sommige mensen merken dat het voor hen het beste werkt om in één keer met suiker te stoppen (ik ben een van die mensen), terwijl anderen het liever stap voor stap doen.
Dit is een volledig individuele benadering, er is hier geen goed of fout, het gaat erom wat voor jou het beste werkt om je langetermijndoelen te bereiken.

Houd er rekening mee dat de stap van het eten van een suikerrijk dieet naar helemaal geen suiker eten niet wordt aangeraden. Dit kan namelijk een grote schok voor je lichaam zijn, ga er dus bewust mee om en raadpleeg een arts of voedingsdeskundige.  

Als je stap voor stap met suiker wilt stoppen, begin dan eerst met het elimineren van de dingen waar je minder aan gehecht bent. Stel je kunt bijvoorbeeld goed zonder frisdrank, maar je kunt je je leven nog niet voorstellen zonder chocoladetaart. Dat is prima, begin dan met het schrappen van die dingen waar je beter zonder kunt.
Hou voor nu de dingen waar je op dit moment aan gehecht bent, maar kies wel voor producten van hoge kwaliteit. Is het een chocoladereep, koop er dan een met hoogwaardige ingrediënten en een hoog cacaopercentage.

Let goed op wanneer je iets eet en hoeveel. Dit betekent dat je alleen iets eet als je er echt zin in hebt en een klein stukje neemt in plaats van alles in één keer op te eten.
Doe dit stap voor stap totdat je het resultaat hebt bereikt dat je wenst.

Als je in één keer wilt stoppen, is het in het begin misschien wat uitdagender, maar je bereikt ook sneller de gewenste resultaten.
Wat dit proces makkelijker maakt is om te beginnen nadat je een detox kuur hebt gedaan die een deel van je systeem reinigt, je energie geeft en je smaakpapillen weer terugbrengt naar pure, natuurlijke smaken.
Je hebt daarna veel minder of misschien helemaal geen trek meer in suiker en zoete dingen zoals fruit smaken ineens veel zoeter dan je gewend was.
Als detoxen nieuw voor je is, raadpleeg dan een arts of voedingsdeskundige.

Ik heb beide strategieën om te stoppen met suiker geprobeerd en de tweede werkt voor mij persoonlijk het best.
Ik merk dat het voor mijn lichaam en geest makkelijker is om te wennen aan helemaal geen geraffineerde suikers dan af en toe een beetje.
Dit is individueel en hangt van jou en je omstandigheden af.

Zorg er altijd voor dat je je lichaam voorbereidt op dieetveranderingen.
Toen ik voor het eerst stopte met suiker, at ik al jaren gezond, dus de verandering was niet zo ingrijpend.

Iedereen is anders en er zijn mensen die  heel goed af en toe kunnen genieten van zoete lekkernijen zonder de verleiding te voelen om ze regelmatig te eten, dus ontdek wat goed voor jou is en doe dat.

Kijk eerlijk naar je suikerconsumptie patronen en maak een realistisch plan.
Je wilt daarin een gezonde balans hebben tussen jezelf uitdagen en het op een makkelijke, fijne manier doen.


Stoppen met suiker: een holistische aanpak die echt werkt

 

3. Wees gedisciplineerd, maar niet te streng voor jezelf

Soms als we iets echt graag willen, leggen we er teveel druk op.
Als het dan niet meteen gaat zoals we zouden willen, kunnen we vervolgens teleurgesteld zijn.
Vooruitgang is geen lineair pad, het gaat vaak in golven. Wees zacht en lief voor jezelf. Het is allemaal een proces en het belangrijkste is wat je ervan leert, in plaats van een niet-bestaand ideaal van perfectie na te streven.

Als je een moment van verleiding had en dat stuk cheesecake of snoep hebt gegeten, is het helemaal oké. Zelfs als het meer was dan dat!
Het betekent niet dat je nu helemaal opnieuw moet beginnen, of dat je het niet kunt.

Eten is vaak een emotionele gewoonte; hoe beter we begrijpen waar iets vandaan komt, des te beter we erop kunnen anticiperen en die kennis kunnen gebruiken om in de toekomst meer afgestemde keuzes te maken.

Wat het ook was waardoor je in de verleiding kwam, het is gebeurd en het is ok.
Herken het patroon, leer ervan, commit jezelf opnieuw en ga door.


4. Anticipeer op de verleidingen

Timing is zo belangrijk. Je kunt een geweldig idee hebben, maar als je er om wat voor reden dan ook nog niet klaar voor bent, is het misschien beter om te wachten of om er de juiste omstandigheden voor te creëren.

Hoewel je niet altijd op alles kunt anticiperen, hoe beter je voorbereid bent, des te beter je kunt omgaan met mogelijke verleidingen.

Zorg ervoor dat je voldoende gezond en vervullend eten in huis hebt.
Geef overgebleven eten dat niet meer in je nieuwe dieet past weg en sla gezond, lekker eten zonder suiker in. Neem deze ook mee voor als je onderweg bent.

Als je naar een sociaal evenement gaat, informeer dan of er ook suikervrije opties zijn. Zo niet, neem dan gewoon je eigen snacks mee.

Als er binnenkort een speciale gelegenheid aan komt waarbij je favoriete dessert wordt geserveerd en je niet zeker weet of je de verleiding kunt weerstaan, wacht dan met stoppen met suiker tot erna.

Als je weet dat er mogelijk een stressvolle tijd aankomt, bekijk dan eerlijk of je klaar bent om met het ongemak te dealen dat de eerste periode van het stoppen met suiker met zich mee kan brengen.


5. Voed jezelf met goede dingen

Door regelmatig te eten en je te concentreren op voedzaam, lekker eten, maak je het stoppen met suiker zoveel makkelijker.
Vullende, smakelijke maaltijden met veel verse groenten en eiwitten houden je verzadigd met een gebalanceerde bloedsuikerspiegel.

Je lichaam heeft ook met mate natuurlijke suikers nodig uit fruit, groenten en noten.
Zorg daarnaast voor goede vetten zoals avocado, kokosproducten, noten en zaden.
Ze vormen een goede bron van energie en ondersteunen veel belangrijke lichaamsfuncties.
Ik start de dag graag met een vullend, eiwitrijk ontbijt zoals havermout met allerlei toppings of eieren met avocado, salade en tahini.

Blijf gedurende de dag aangenaam voldaan, want trek in ongezonde dingen komt meestal op momenten dat je lichaam energie nodig heeft.
Vermijd het overslaan van maaltijden, voed jezelf met gezonde dingen en haal je dosis zoetigheid uit fruit, noten, dadels, zelfgemaakte chocolaatjes, havermout, bliss balls of een voedzame (groene) smoothie.
Laat je inspireren en experimenteer met nieuwe recepten.

 

Zo kun jij stoppen met suiker: holistische lifestyle veranderingen die echt werken

6. Zorg voor voldoende slaap en beweging

Als we moe zijn, snakken we vaak naar suiker om het gebrek aan energie te compenseren, dus zorg ervoor dat je goed uitgerust bent.
Regelmatige lichaamsbeweging geeft je energie, vermindert stress en motiveert je om fit te blijven, terwijl je werkt aan een sterk, fit lichaam.

Het helpt je lichaam ook om te vragen om wat het van nature nodig heeft.
Na een stevige work-out heb je ook veel minder trek in junkfood dan in een verse en gezonde maaltijd.


7. Vind je partner in shine

Het is vaak veel makkelijker om samen met iemand anders nieuwe gewoonten aan te nemen. Je begrijpt wat je allebei doormaakt en kunt elkaar motiveren.
Zoek mensen in je eigen netwerk of op internet en bundel de krachten om samen met suiker te stoppen. Het zal het zoveel makkelijker en leuker maken!


8. Bepaal je doelen en wees flexibel 

Het is niet nodig om te denken in concepten als altijd, alleen of nooit: jij bent degene die kiest wat je wilt in je leven. 

Als het als een te grote verplichting voelt om definitief te stoppen met suiker, doe het dan een maand en kijk hoe je je voelt. Wat je daarna ook besluit, die maand zal absoluut een positieve invloed hebben op je gezondheid en leven.

Als je je realiseert dat het momenteel niet voor jou is om ermee door te gaan, om welke reden dan ook, kom je er misschien later in je leven weer op terug.
Elke beslissing waarbij je dicht bij jezelf blijft, is een goede beslissing.


9. Lees etiketten

Naast de voor de hand liggende suikerbommen zoals snoep, frisdrank, gebak, chocolade en ijs, bevatten veel producten suiker waaronder brood, sauzen, voorverpakte sappen, maaltijden die je buiten de deur eet en ontbijtgranen.

Lees altijd de ingrediënten, dit is sowieso belangrijk om een ​​goed beeld te krijgen van wat je consumeert, niet alleen vanwege de suiker.
Vermijd bewerkte voedingsmiddelen zoveel mogelijk.

* Suiker kent vele varianten en bestaat onder meer dan 50 namen waaronder glucose, sucrose, maltodextrine, dextrose, moutstroop en fructose.

* Voedingsmiddelen gemaakt van wit meel zoals cake, koekjes, brood, pasta, pizza enz. hebben een vergelijkbaar effect op je lichaam als suiker en verhogen je bloedsuikerspiegel.

* Kunstmatige "suikervrije" zoetstoffen zijn zeker geen gezonde suikervervanger en brengen hun eigen gezondheidsrisico's met zich mee. Aspartaam, Sucralose (ook bekend als Splenda), Sacharine en Acesulfaam-K kun je het best vermijden.


10. Geniet van het proces

Positieve veranderingen in je leefstijl zijn bedoeld om je kwaliteit van leven te optimaliseren en dat zou nooit als een opoffering moeten voelen, maar als een kans op meer geluk en welzijn.

Geniet ervan en wees trots op je toewijding om jezelf in een versie van jezelf te transformeren waar je nog gelukkiger van wordt.

Als je onderweg uitdagingen tegenkomt, blijf er licht in, neem het allemaal niet zo serieus en concentreer je op alle goede dingen die de ervaring je geeft.

Tenslotte kan het heel motiverend zijn om je door anderen te laten inspireren, maar vergelijk jezelf niet met anderen, het is geen race.
Dit gaat om jou en jouw vooruitgang. Je hebt je eigen pad en tempo.


Wil jij ook stoppen met suiker? Met deze holistische lifestyle veranderingen die echt werken houd je blijvend resultaat

11. Kies gezond lekkers

Stoppen met suiker betekent niet dat je niet meer van zoet lekkers kunt genieten. Er zijn zoveel mogelijkheden om zowel lekkere als voedzame gerechten te creëren die je lichaam en geest voeden.

In de blog sectie deel ik mijn favoriete high vibe recepten zoals frambozen-kokospudding, adaptogene moon milk ijsjes, vegan panna cotta, bliss balls, avocado-chocolademousse, medjoul dadels met chocolade en vijg-kokosijs.

Ze zijn allemaal gezoet met natuurlijke zoetstoffen en kunnen desgewenst geheel zonder toegevoegde suikers worden gemaakt. Geniet ervan!



Raadpleeg bij lichamelijke of psychische klachten altijd je arts.
De informatie die hier wordt gegeven is educatief van aard en is geen vervanging voor reguliere medische zorg in de vorm van advies, diagnose en behandeling.