Marokkaanse natural beauty producten

Marokkaanse natural beauty producten: 20x pure schoonheid

Vorige week ben ik teruggekomen van een reis door Marokko: een intens rijke ervaring die alle zintuigen prikkelt. Marrakech verkennend, door het Atlasgebergte, helemaal tot aan de Sahara-woestijn.
Naast de schoonheid van het land, de mensen en de cultuur, heeft Marokko een weldadige traditie van natural beauty producten en rituelen.
Als iemand die al jarenlang groot fan is van natural beauty, ben ik helemaal verliefd op deze heerlijke creaties van de natuur. Sommige zijn echt uniek Marokkaans omdat de planten of grondstoffen waarmee ze gemaakt worden alleen daar voorkomen. 


Marokkaanse natural beauty producten voor huid, haar en nagels



Mijn huid is altijd heel gevoelig geweest met regelmatige uitbraken van eczeem gedurende mijn kinder- en tienerjaren. Hierdoor ben ik me vanaf jonge leeftijd al heel bewust van wat ik op mijn huid kan gebruiken en wat niet.
Uiteindelijk hebben kruiden en veranderingen in voeding en lifestyle mij geholpen om eczeem natuurlijk te genezen. Verrijkt met de kennis en wijsheid van deze ervaringen heb ik drie jaar geleden High Vibeology gecreëerd om anderen te ondersteunen in het verhogen van de kwaliteit van hun leven met de prachtige kracht van de natuur en die van onszelf.
 
Door de jaren heen heb ik een grote passie voor natural beauty ontwikkeld en ik vind het heel interessant om hier alles over te leren.
Mijn eigen collectie natuurlijke producten is alsmaar groeiende en ik geniet er enorm van om mezelf goed te verzorgen. Niet alleen met hoge kwaliteit producten maar ook met regelmatige beauty behandelingen zoals bezoeken aan de sauna en gezichtsmassages.  


Marokkaanse natural beauty producten voor huid, haar en nagels

 

Marokkaanse natural beauty producten

Vier jaar geleden was ik voor het eerst in Marokko en kwam ik terug met beauty klassiekers zoals Argan olie, Ghassoul klei, Sabon Beldi, rozenolie, Henna, cactusvijgolie en Aker Fassi.
Dit keer was mijn liefde voor Marokkaanse huid- en haarproducten alleen maar nog meer gegroeid en heb ik weer nieuwe dingen ontdekt.
In Marrakech heb ik herboristen ontmoet die echt verstand hebben van wat ze doen en zelf het meerendeel van hun assortiment bereiden.
De Arganolie die ik daar kocht werd vers voor mijn neus gemaakt, heel bijzonder om te zien en te weten dat je een 100% puur product koopt.

Marokkaanse natural beauty producten voor huid, haar en nagels


 
In dit artikel deel ik alles over mijn Marokkaanse natural beauty favorieten: en mocht je daar zelf iets van willen uitproberen dan hoef je er echt niet de shouks van Marrakech voor af te struinen, de meeste producten kun je gewoon hier in Nederland kopen of online bestellen.


Hammam

Een typisch Marokkaans beauty ritueel is het wekelijkse bezoek aan de hammam.
Dit is een traditioneel badhuis waar je je wast, je huid scrubt en verzorgt en ontspant.
Je kunt het scrubben zelf doen of een medewerker van de hammam betalen om dit voor je te doen, wat ik gedaan heb.
Eerst zit je in de stoomruimte zodat je poriën goed opengaan, dan wordt je gewassen met sabon beldi, zwarte zeep gemaakt van olijven.
Vervolgens wordt je afgespoeld en wordt je hele lichaam grondig gescrubd met een Kessa Hammam scrub handschoen. 
Het kan er stevig aan toegaan, dus je moet zelf even aangeven als het teveel voor je wordt. Dit scrubben in Marokko bekend als Gommage verwijdert de dode huidcellen en stimuleert je bloedsomloop. Je huid is daarna heerlijk zacht!
Tenslotte was je je met gewone zeep en je haar met shampoo.
Je kunt als je wilt een gezichtsmasker doen en lekker ontspannen in de warmte.
Na de hammam is het fijn om je met een rijke olie in te smeren.


Mijn favoriete Marokkaanse beauty producten geselecteerd



Benieuwd naar wat voor natural gems er allemaal in Marokko te vinden zijn? Hier zijn 20 van mijn persoonlijke favorieten:

Arganolie

Marokkaanse natural beauty producten: argan olie

Arganolie wordt gemaakt van de pitten van de Arganboom noten, een van de oudste bomen ter wereld afkomstig uit Zuid-Marokko. Het is een heel voedende, beschermende, hydraterende en herstellende olie rijk aan belangrijke voedingsstoffen zoals Vitamine E, essentiële vetzuren, antioxidanten en ferulazuur.
De olie staat dan ook bekend als vloeibaar goud. 

Er zijn twee soorten Arganolie: de cosmetische en de culinaire.
De laatste wordt gemaakt van Argan pitten die eerst geroosterd worden en heeft een heerlijke, aardse smaak. 

Arganolie is misschien wel de bekendste van alle Marokkaanse natural beauty producten. Je kunt hem voor zowel je huid, haar als nagels gebruiken.
Voor elk van deze doeleinden doet hij weer iets unieks: een echte all-in-one olie.
Omdat Arganolie zo rijk is, heb je er maar heel weinig van nodig. 
Gebruik hem op je gezicht nadat je een serum of creme hebt aangebracht of breng na het wassen een paar druppeltjes in je haar aan.
Het is ook een fijne toevoeging aan allerlei huid- en haarmaskers.


Ghassoul klei


Marokkaanse natural beauty producten: ghassoul klei


Deze vulkanische klei afkomstig uit het Atlasgebergte werkt diep reinigend en verwijdert de afvalstoffen uit je huid. Het is een milde maar zeer effectieve klei met een natuurlijk peeling effect dat dode huidcellen weghaalt en je huid verzacht.
De klei bevat mineralen zoals magnesium, silica, kalium en ijzer.
 
Gebruik hem wekelijks als gezichtsmasker door het met warm water tot een smeerbare pasta te vermengen. Doe dit met een houten of plastic lepel, geen metaal, dit vermindert namelijk de helende eigenschappen.
Geef het masker de tijd om goed in te werken, hij wordt steeds iets droger.
Laat hem echter niet hard worden want dat kan je huid beschadigen. Spoel goed af met lauw water.
Ghassoul kan ook op het lichaam en voor het haar gebruikt worden. 



Sabon Beldi

Marokkaanse natural beauty producten: sabon beldi zwarte zeep

Deze natuurlijke sabon noir of zwarte zeep wordt gemaakt van olijven en is zeer voedend en rijk. Sabon beldi is diep reinigend en verwijdert dode huidcellen. Daarnaast werkt hij verzachtend.
Hij is traditioneel onderdeel van het Hammam ritueel en een Marokkaanse natural beauty klassieker.

Was je lichaam met de zeep, laat deze daarna 10 minuten intrekken en spoel af met warm water. Vervolgens kun je een scrubhandschoen gebruiken om te exfoliëren voor een extra zachte, schone huid.


Rozenwater

Marokkaanse natural beauty producten: rozenwater


Rozenwater heeft een hydraterende, voedende en kalmerende werking op de huid. Dit heerlijk geurende water verfrist je huid en houdt de PH waarde neutraal.
Rozenwater wordt gemaakt door het destilleren van de rozenblaadjes en bevat o.a. de vitamines A, C, D en E en het mineraal zink. 

Je kunt rozenwater puur gebruiken voor je gezicht als hydratatie, als gezichtsreiniger, natuurlijke tonic, maar ook als basis voor gezichtsmaskers en andere behandelingen.
Het is ook heel goed voor je haar en wordt veel gebruikt om haaruitval tegen te gaan.

Cactusvijgolie


Marokkaanse natural beauty producten: cactusvijgolie

Cactusvijgolie is een zeer voedende, anti-aging olie gemaakt van de zaden van de cactusvrucht.
Hij is enorm rijk aan vitamine E en waardevolle voedingsstoffen zoals aminozuren, polyfenolen, omega 6 en 9 en antioxidanten.
Cactusvijgolie bevat het hoogste gehalte vitamine E van alle soorten olie: maar liefst 150% meer dan Arganolie. 

De olie werkt sterk op de regeneratie van de huidcellen, beschermt de huid, verbetert de textuur van de huid en helpt rimpels verfijnen. Hij is ook heel voedend voor het haar. 

Het maken van cactusvijgolie is een langdurig proces waar heel veel zaden voor nodig zijn. Een zaadje bevat over het algemeen slechts 5% olie en het extraheren kost heel veel tijd.
Dit maakt cactusvijgolie een van de kostbaarste soorten olie ter wereld en de meest exclusieve van alle Marokkaanse natural beauty producten.

Breng een paar druppeltjes op je gezicht en rond je ogen aan in zachte masserende bewegingen. 


Henna

Marokkaanse natural beauty producten: henna


De Henna plant wordt traditioneel gebruikt in landen als Marokko en India voor zowel de huid als het haar. Henna staat het meest bekend om haar natuurlijke diep oranje bruine kleur die wordt gebruikt voor het beschilderen van de handen en voeten in prachtige patronen voor feestelijke gelegenheden zoals bruiloften.

Daarnaast wordt Henna ook gebruikt voor het haar, zowel om deze te kleuren als om het haar te voeden en te herstellen.   
Je kunt er een haarmasker van maken door deze te vermengen met heet water tot een pasta, eventueel met toevoeging van allerlei olietjes.
Gebruik hiervoor een houten, plastic of keramiek lepel en kom en vermijd metaal.

Als je Henna gebruikt om je haar te verven zal het deze een rode gloed geven.
Wil je een bruine kleur, gebruik dan een mengsel van Henna en Indigo.


Aker Fassi

Marokkaanse natural beauty producten: aker fassi



Aker Fassi is een traditioneel schoonheidsproduct dat al eeuwenlang door de Marokkaanse Amazigh (Berber) vrouwen gebruikt wordt als blush en lippenstift.
Het is gemaakt van 100% natuurlijke ingrediënten en heeft zijn dieprode kleur te danken aan papaver en granaatappel extract.

Aker Fassi oftewel Gazelle bloed, is te krijgen in poedervorm die je vermengt met water of als een klein Terracotta schaaltje dat lijkt op een mini tajine.
Het schaaltje is behandeld met Aker Fassi, je hoeft er alleen met een natte vinger of nat watje overheen te wrijven en de rode kleurstof op je wangen of lippen aan te brengen.

Dit bijzondere product maakt je niet alleen extra mooi, het is ook nog eens heel goed voor je huid. Granaatappel is rijk aan antioxidanten, mineralen zoals magnesium, zink, calcium en vitamines B, C en E.
Papaver bevat ook antioxidanten, werkt verzachtend en is ontstekingsremmend.
Aker Fassi wordt daarom vaak aan gezichtsmaskers toegevoegd in combinatie met Ghassoul klei en ook bij het kleuren van het haar.



Rozenknoppen


Marokkaanse natural beauty producten: rozenknoppen

Rozen komen veelvuldig voor in de Marokkaanse cultuur, zowel in beauty als in allerlei culinaire toepassingen en tevens als decoratie en vormgeving.
De M'Goun vallei aan de voet van de Hoge Atlas is het rozencentrum van het land en je kunt hier de beste rozenproducten vinden zoals rozenwater, essentiële olie, culinair rozenwater, lotions, shampoo, zeep etc.

De roos is een hartopener en een prachtige aanvulling op zelf-liefde rituelen en bij het werken met emoties / heling.   

Rozenknoppen hebben een heerlijk, zacht aroma en een kalmerende werking.
Ik maak er graag rozenthee van en voeg ze toe aan mijn badwater. 

Je kunt er ook een kalmerende adaptogene roos vanille moon milk mee maken.

 

Puimsteen van rode klei


Marokkaanse natural beauty producten: puimsteen van rode klei

Deze puimsteen helpt je aan zijdezachte voeten. 
Hij wordt gebruikt voor het verwijderen van eelt en dode huidcellen.
De puimsteen is gemaakt van rode klei die allerlei huidverzorgende mineralen bevat. 

Begin met het weken van je voeten in een voetenbad met warm water en eventueel een beetje kokosolie. Maak de puimsteen nat en wrijf je voeten ermee in voor een glad, zacht resultaat. Dit bevordert tevens de doorbloeding en heeft een ontspannende werking.


Aluinsteen deodorant

Marokkaanse natural beauty producten: aluinsteen deodorant

Deze 100% natuurlijke deodorant bestaande uit het mineraal potassium is afkomstig uit vulkanische delen van de Marokkaanse woestijn.
Hij is antibacterieel, reguleert transpiratie en gaat ongewenste geurtjes tegen. 
De aluinsteen wordt echter niet door de huid geabsorbeerd en verstopt ook de poriën niet.

Zelf gebruik ik sinds 2013 natuurlijke deodorant omdat de meeste reguliere deodorant veel schadelijke stoffen bevat. Tegenwoordig zijn er gelukkig steeds meer alternatieven, maar toentertijd was dat nog niet zo. Daarom ben ik mijn eigen deodorant gaan makenop basis van kokosolie, baking soda en essentiële olie.
Deze werkt nog steeds fantastisch, zelfs tijdens een inline skating workshop in het Midden-Oosten!

De aluinsteen deodorant gebruik je door hem met wat water te bevochtigen en daarna je vingers onder je oksels te wrijven. Het droogt vanzelf snel op. 

Je kunt dit mineraal ook gebruiken als after-shave voor zowel vrouwen als mannen.


Rozenolie


Marokkaanse natural beauty: rozenolie

Rozenolie werkt verzachtend, kalmerend, hydraterend en beschermend. Daarnaast ondersteunt hij de bloedcirculatie en helpt ontstekingen voorkomen. 
Het is een rijke, heerlijk geurende olie die je op je gezicht en lichaam kunt gebruiken, in maskertjes, als massageolie, in je badwater etc.



Kohl ithmid eyeliner


Marokkaanse natural beauty producten: kohl eyeliner


Deze natuurlijke oog make-up in poedervorm is gemaakt van fijngemaakte mineralen stenen uit het Atlasgebergte met toevoeging van dadel- en olijfpitten, plantenextracten en olijfolie. 

Het eerst vastgelegde gebruik van dit natural beauty product dateert van 3500 BCE en wordt nog steeds gebruikt in Noord-Afrika, het Midden Oosten, de Sahara en Zuid-Azie. De oude Egyptenaren en hun Farao's zijn hier het meest bekend van.
Traditioneel wordt het kohl ook gebruikt om zijn medicinale eigenschappen.
Zo zou deze de Bedoeïenen in de woestijn helpen om hun ogen te beschermen tegen de felle zon en geïrriteerde ogen kalmeren. 

Je brengt het poeder aan met een houten stokje langs je bovenste wimperlijn en indien gewenst op je onderste waterlijn. Het accentueert je ogen en bevordert de groei van je wimpers.


Amber en musk parfum geurblokjes 


Marokkaanse natural beauty parfum geurblokjes

Heerlijk ruikende natuurlijke parfumblokjes verkrijgbaar in verschillende geuren zoals musk, lavendel en roos.

Je kunt ze direct op je huid gebruiken door ze zachtjes op je huid te wrijven of ze in je kamer of kledingkast leggen. 


Saffraan lippenbalsem


Marokkaanse natural beauty producten: saffraan lippenbalsem

Deze natuurlijke lippenbalsem is gemaakt van Saffraan uit het Atlasgebergte en zorgt voor heerlijk zachte, gezonde lippen. 
Dit voedende, anti-virale middel wordt gebruikt voor het voorkomen of behandelen van droge, gebarsten lippen en bij een koortslip.  



Lavendel- en castorolie


Marokkaanse natural beauty producten: lavendel en castorolie


Er zijn zoveel goede soorten olie te krijgen in Marokko dat je het liefst alles wilt meenemen, ik tenminste wel!

Castorolie is fantastisch voor je haar en gebruik ik ook op mijn wenkbrauwen en wimpers omdat hij deze voedt en de groei bevordert.
Deze olie staan in de Ayurveda bekend als wonderolie en wordt o.a. gebruikt bij de behandeling van de lever, eczeem, bij menstruatiepijn en voor de gewrichten.

Lavendelolie is een ontspannende olie die antibacterieel en ontstekingsremmend werkt. Hij verzacht de huid, helpt deze te egaliseren en bevordert het genezingsproces van de huid.


Eucalyptus menthol kristallen


Marokkaanse natural beauty producten: Eucalyptus menthol kristallen

Deze kristallen worden gemaakt door het bevriezen van essentiële munt en eucalyptus olie en zijn 100% natuurlijk. Ze werken verkoelend en kalmerend en zetten de luchtwegen open.

Je kunt ze gebruiken om te inhaleren door ze in heet water op te lossen.
Ze reinigen de longen en lossen slijm op.
Heel fijn als je een verkoudheid of griep hebt, tijdens een saunabezoek of als je gewoon alles even goed wilt opschonen.

De kristallen zijn daarnaast heel geschikt als toevoeging in allerlei DIY beauty producten zoals zalfjes, voetencrème en spierbalsem. 

Ze zijn super krachtig, dus je hebt aan een klein kristal opgelost in een beker met heet water genoeg.


Kruiden blend voor je huid en haar


Marokkaanse natural beauty producten: kruiden mix voor huid en haar

Deze kruiden blend is gemaakt van lavendel, roos, Henna, kruidnagel, zout uit het Atlas gebergte, Fenegreek, Indigo en Anemoon.
Je kunt hem mengen met water, rozenwater en kokosolie als een voedende lichaamsbehandeling voor je huid en tevens als haarmasker gebruiken voor een gezonde haargroei en volume.



Marokkaanse natural beauty van binnenuit

Je kunt de beste serums en anti-aging lotions gebruiken, maar alles begint met je gezondheid en schoonheid van binnenuit.


De bekende dermatoloog en anti-aging specialist dr. Howard Murad zegt: “Huidverzorgingsproducten pakken slechts 20% van je huid aan.  De overige 80% wordt beïnvloed door wat je eet en drinkt, inclusief je voedingssupplementen.”  

Dit is waarom de I am glowing nutricosmetics blend zo'n belangrijke rol speelt in de verzorging en bescherming van je huid. Hij is gemaakt van 7 medicinale paddenstoelen; krachtige natuurlijke bestanddelen die van binnenuit hun werk doen.
De I am glowing bevat o.a. de beauty paddenstoel Tremella die diep hydraterend werkt, met vochtbindende eigenschappen van 500 keer haar eigen gewicht. 


Ik ben zelf altijd heel geïnteresseerd in voeding die in het bijzonder bijdraagt aan de gezondheid van de huid, wat ook een van de voornaamste redenen is waarom ik zelf geen geraffineerde suiker meer eet.


Voor het laatste deel van dit artikel wil ik je graag kennis laten maken met deze 3 glow from the inside out natural beauty producten die ik uit Marokko heb meegenomen: 



Immuunsysteem kruiden


Marokkaanse natural beauty producten: immuunsysteem thee

Deze thee kan ik niet anders beschrijven dan een power bom! Ik heb hem een paar keer in de oude stad van Marrakech gedronken en ik voelde gewoon vuur door mijn keel stromen, zo potent was hij.
Deze blend helpt je immuunsysteem te versterken.
Met name in de winter waarbij zoveel mensen om me heen last hebben van griep kan ik dit krachtige drankje zeer waarderen. 
Je kunt hem natuurlijk minder sterk maken als je dat wilt door hem met meer water te verdunnen.

Ik heb twee zakjes meegenomen: eentje met de hele kruiden en specerijen erin en eentje met de inhoud tot poeder vermalen. Zo kun je er zelf heet water bij doen en eventueel wat honing.


Dit zijn de ingrediënten: 

Galanga
Gember
Kaneel
Kruidnagel
Cardamom
Anijs
Verveine
Hibiscus
Venkel
Zwarte Komijn
Lavendel
Roosmarijn


Amazigh (Berber) thee


Marokkaanse natural beauty producten: berber thee

Deze thee is een heerlijke aromatische mix van gedroogde munt, kruiden en bloemen. Hij werkt kalmerend en wordt gebruikt om de symptomen van verkoudheid en de spijsverteringsklachten te balanceren.

As within, so without!



Amlou amandelpasta met Arganolie


Marokkaanse natural beauty producten: Amlou amandelpasta met arganolie

Amlou is een Marokkaanse delicatesse gemaakt van licht geroosterde amandelen, Arganolie en honing. Het is een heerlijke subtiel zoete notenpasta en een echte skin food door zijn heilzame pure ingrediënten.
Amlou is rijk aan vitamine E, aminozuren, essentiële vetzuren, mineralen en antioxidanten.  


Dit waren mijn favoriete Marokkaanse natural beauty producten.
Ik hoop dat je genoten hebt van dit artikel en dat het je geïnspireerd heeft om je natuurlijke lifestyle te verrijken!