Adaptogene havermoutpap met bosvruchten

Adaptogene havermoutpap met bosvruchten

In de koudere herfst en -wintermaanden is het heerlijk om de dag met een warm ontbijt te beginnen. Havermout is ideaal omdat het heel voedzaam en licht is en je voor langere tijd van energie voorziet.

Rauw fruit eet ik altijd apart, zo wordt het het best door je lichaam verteerd.
Als je het echter even kookt verandert dit de samenstelling en kun je het weer makkelijker met ander eten combineren. Zo wordt dit bijvoorbeeld ook in de Ayurveda gedaan. De bosvruchten kook ik even aan het eind met de havermoutpap mee, wat de pap ook extra lekker maakt!

Je kunt hier zelf de adaptogenen aan toevoegen waar je op dat moment de meeste behoefte aan hebt.
In de ochtend kun je misschien wel wat extra energie of focus gebruiken of juist wat ontspanning. Of misschien wil je nu juist aandacht aan je huid en immuunsysteem besteden.


Adaptogene havermoutpap met bosvruchten

Week de havermout de nacht van te voren in water met een beetje citroensap erin. Dit helpt om het fytinezuur, een stofje dat in veel soorten granen, bonen, noten en zaden voorkomt te verminderen. Dit zuur bindt zich namelijk aan vitamines en mineralen wat de opname ervan belemmert en op langere termijn voor tekorten in je lichaam kan gaan zorgen.

Kook de havermout de volgende ochtend met (plantaardige) melk en wat gemalen kaneel.

Voeg 1/2 - 1 theelepel adaptogenen naar keuze toe en roer alles even goed.

Doe de bosvruchten erbij, zowel vers als bevroren is prima. Ik heb een combinatie gebruikt van zelfgeplukte en ingevroren bramen, aardbeien, frambozen, bosbessen en rode bessen.

Laat alles nog even op een laag vuur koken, zet het vuur dan uit en roer er desgewenst wat ahornsiroop of honing doorheen.

Eet smakelijk!


Adaptogenene havermoutpap met bosvruchten